A mai bejegyzésben Sallér Judit molnári uradalmában dolgozott téglaégető mester (németül: Ziegler), bizonyos Nyémetz György munkájának és fizetésének 1812-es táblázatát (a korabeli szóhasználattal: tabelláját) mutatom be. Mivel jól olvasható, ezért ide teszem eredetiben, de a tábla alatt néhány szót megmagyarázok.

teglas_1812_1crop.jpg

teglas_1812_2.jpgteglas_1812_3.jpg

Forrás: Magyar Országos Levéltár P 286. Sallér-család levéltára 6. cs.: Számadások 5. Molnári 516.

A tabella felső részéből látszik, hogy egy évben 3 égetés volt, amikor kőfalba való téglát (1000 db volt 20 Ft), cserepet (1000 db: 40 Ft), fél kezdő vagy szeglet cserepet (1 db: 8 krajcár) és fél kezdő nagy fedél téglát (talán padlástégla?) (1 db: 15 krajcár) égetett ki. A táblázat középső része a 14 alkalommal felvett járandóságot részletezi, a lap alján pedig az írástudatlan téglásmester - a neve mellé tett kereszttel - igazolja, hogy Droppa Károly molnári számadótól a járandóságot "hijánosság nélkül" felvette. A dokumentumot gróf Festeticsné született Sallér Judit molnári uradalma részéről Pulai Péter íródeák készítette és Horvát József pajtabíró ellenjegyezte.

Az elkészült cserép a korabeli nyersanyagleltárban megtalálható. A "régi tégla kemencze" egy 1810-es térképen látszik is. Hogy volt-e új is akkor, azt nem tudom. 

 

Kapcsolódó bejegyzések - 1812-ből:

Vetőmaghordók a Sallér-birtokon

Halastó-ásók a Sallér-birtokon

Szénagyűjtők a Sallér-birtokon

Sarjúgyűjtők a Sallér-birtokon

Kukorica- és krumpliültetők

Kukorica- és krumplikapálók

Maghordók és kukoricaszedők

Italok a molnári kastélyban

Állatleltár 1812-ből

Gabonaleltár 1812-ből

Vasáru-vásárlás a Sallér-birtokon

Különféle kiadások a Sallér-birtokon 1812-ben

A molnári uradalom részleges jövedelem tabellája

 

  >>> Az előző poszt: A községi termelőszövetkezet 1985-ben <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2020.01.24. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr8415423464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása