szénagyűjtés.jpgAhogy arról már írtam, a Molnáriban birtokos jakabházi Sallérok gazdálkodásáról számtalan forrás fennmaradt. A krumpli- és kukoricakapálók listája után ma is egy ilyet ismertetek.

1812. július 31-én kifizették azokat a széna-, ill. bükkönygyűjtőket, akik ebben segítettek. Ők tehát nem az uradalom alkalmazottai voltak, hanem jobbágyok, akik a robotterheken felül végeztek munkát a földesúrnak, és ezért pénzt kaptak.

A szénagyűjtők zöme 1 és 3/4 napot dolgozott, amiért 3 Ft 30 krajcárt kaptak. Akik nem ennyit dolgoztak, őket külön megjelölöm. A szénagyűjtők névsora tehát 1812 júliusából:

Tamás Bözse, Tóth Bözse, Takáts Juli, Szabó Nani, Németh Ferkó (1 és 1/4 nap = 2 Ft 30 kr.), Farkas Kati (2 és 3/4 nap = 5 Ft 30 kr), Fliszár Bzse és Kati, Szabó Kati, Geregyei Kati, Szakonyi Józsi és Istók, Varga Rózsi (2 nap = 4 Ft), Vakolai Nani, Bódi Krisztina, Horváth Kati, Bondor Juli, Zsiga Kati. Jól látszik, hogy főleg nők végezték ezt a munkát!

Bükkönygyűjtők (mindannyian 1 napot dolgoztak, amiért 2 Ft-ot kaptak): Bogdán János, Vakolai Nani, Bódi Krisztina, Horváth Kati. (Mind molnáriak lehettek, mert a szenttamásiakat alább sorolja fel a lista.)

Szenttamásiak: Fekete Bözse (1 és 3/4 nap = 3 Ft 30 kr), Galambos Nani (ua.), Tóth Kati (ua.), Török Juli ( 2 nap = 4 Ft), Kábosztás Nani (1 nap = 2 Ft).

Hidvégiek: itt 9 név van felsorolva, akik fél naptól 3 napig dolgoztak.

Mindösszesen: 60 és 1/4 nap munkáért 120 Ft 30 krajcárt fizettek ki. A kifizetést igazolták az uradalom részéről: Józsa Ádám ispán, Pulai Péter íródeák, Szalai János hajdú és Talián György gazda.

Forrás: Magyar Országos Levéltár P 286 Sallér-család iratai 6. csomó: Számadások. 5.: Molnári. 530-531. o. A kép illusztráció.

Kapcsolódó bejegyzések:

Fizetések a molnári uradalomban (1795)

A molnári vendégfogadó bérbe adása 1817-ben

A gubacs eladása zsidóknak (1820)

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2014.08.13. 09:06 Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság névsor szenttamás molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr876549657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása