1866 március 6-án a Pesten tartózkodó tolnai gróf Festetics (II.) György, a szenttamási plébánia és a vele összekapcsolt molnári apátság kegyura kinevezte apátplébánossá Szabó Józsefet. Erről kiállította a kinevezési okiratot, illetve tájékoztatta a szombathelyi megyéspüspököt. A püspöknek írt levél így szól:

"Különös figyelemmel tisztelt

             Méltóságos Megyés Püspök Úr!

Szóbeli értekezésünk folytán van szerencsém Méltóságodat buzgó tiszteletem kijelentése mellett, jelen soraimmal is arról értesíteni, miszerint a megürült Sz:Tamási Plébániára, és apátságra Tisztelendő Szabó Jósef (!) Urat neveztem ki, miről is kinevezési okiratot azon alázatos kérelmem késéretében (!) terjesztem fel Méltóságodhoz, hogy a' Pontificaliákkali élhetés engedélyének kieszközlése tárgyában a' Romai (!) Pápa Őszentségénél a' szükséges lépéseket megtenni kegyeskedjék.

         Ki midőn magamat 's családomat Méltóságod kegyes malasztiba (!) ajánlanám legbuzgóbb tiszteletem kijelentésével maradok

Méltóságodnak

Pesten Martius 6án 866                                         alázatos szolgája

                                                                   gróf Festetics György"

A kinevezési okmány szövege:

img_6149_reszlet.jpg

A kinevezési okirat részlete

"Én Tolnai Gróf Festetics György ő cs. kir. apostoli felségének arany kultsosa, Zala megye Fő Ispánja, az Országos magyar gazdasági Egyesület Elnöke, és Szent István Király Rendjének vitéze s.a.t. adom emlékezetül mindeneknek a kiket illet: hogy minek utánna Főtisztelendő Tóth Zsigmond Szt. Tamási lelkész és apát urnak közben jött halálával a' Vasmegyében kebelezett Vasvári urodalmamhoz, 's egyházpártfogói jogomhoz tartozó Szent Tamási Plebánia és azzal egybekapcsolt apátság megürülvén, ezen Plebania és apátság javadalmának elnyeréséért tisztelendő Szabó Jósef Ur, mint Szombathelyi Püspöki megyebeli áldozó pap, jelenleg pedig mint gyermekeimnek oktatójok és isteni félelembeni nevelőjök, hozzám folyamodott volna: tekintvén ezen Tisztelendő Urnak dicséretes maga viseletét és szép tehetségeit, melyekkel (!) magát a több évekig viselt segéd lelkészi hivataloskodásában és az ifjuság oktatásában kitüntette, és 'e mellett mind tudományos kiképzettséggel és miveltséggel, mind pedig minden egyébb Egyházi férfiuhoz illő tulajdonokkal felruházva volna: a fent irt Tisztelendő Szabó Jósef Urat Egyház pártfogói jogomnál fogva és apátsági=alapítvány levelem értelmében Szt. Tamási Plebánusnak s egyszersmind apátnak választom és kinevezem, és őtet Méltóságos és Főtisztelendő Szenczy Ferencz Szombathelyi megyés Püspök Ur ő nagyságának az Egyházi hivatalba leendő beiktatás végett bemutatom: Vasvári Urodalmam törv: és gazd: (!) Tisztségének egyuttal meghagyván, hogy jelen levelem által bemutatott Tisztelendő Szabó Jósef Urnak /: az Egyházi beiktatás a fenn tisztelt Megyés Püspök Ur Ő Méltósága részére fenn tartottnak értetvén :/ a Szt. Tamási Plebániához és apátsághoz tartozó jogokba s javadalmakba leendő bevezetésénél jelen legyen, 's arra ügyeljen, hogy azok ugy és azon karban mint az Egyházi látogatásban és alapitványi okiratban feljegyezve találtatnak, néki minden hijány (!) nélkül által adassanak. Kelt Pesten

Martius 6án 1866.

(vörös viaszpecsét lenyomata)                                 Gróf Festetics György"

 

Az iratok a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban a Püspöki Szentszék iratai között találhatók meg.

Kapcsolódó bejegyzések:

Tudósítás a molnári apátság alapításáról

Plébánosok a 19. századból

Káplánok a 19. századból

A molnári apáti jelvények

 

Kedves Olvasók! Mivel az elmúlt pár hónapban kevés időm volt kutatni, a korábban összegyűjtött anyagaim pedig egyre fogynak, ezért a blogbejegyzések száma a jövőben sajnos ritkulni fog... Ezen az segíthetne, ha kaphatnék Önöktől/Tőletek a blogon való közlésre régi családi fotókat, iratokat, történeteket. Kérem, járuljanak/járuljatok hozzá ily módon a bejegyzések számának növeléséhez, ezáltal pedig Püspökmolnári - és az itt élők - múltjának feltárásához! Előre is köszönöm!

E-mail címem: kugiblogja@gmail.com 

>>> Az előző poszt: Száz éve történt 74. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2024.03.08. 07:00 2 komment

Címkék: apátság egyháztörténet szenttamás festetics györgy molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr4518347409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.03.08. 22:08:11

Amikor még voltak kegyurak...

kugi · http://kugi.blog.hu 2024.03.09. 20:37:49

@gigabursch: Érdekes, hogy az okiratban "egyházpártfogónak" nevezi magát.
süti beállítások módosítása