A mai bejegyzésben a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárból a Püspöki Szentszék iratai közül ismertetek egy érdekes dokumentumot, ami községünk múltjával kapcsolatos. Lássuk! 

img_6156.JPG

A levél szövege így szól:
"Méltóságos s Főtisztelendő czimzetes Püspök

és Káptalani Helyettes Úr!

 

Varga Boldizsár Káplánom már rég megérdemlette volna, hogy ellene panaszt emeljek, de mindeddig tűrtem. Hogy télen (c)zirka (?) est(é)re jött haza annak idején, hanem többnyire éjfélkor és azután, hogy házamhoz is csődített estélenként játszó társakat, s így házam éjjeli nyugalma zavartatott, mindezt békével türtem, de hogy utóbbi időben gorombáskodik házamnál, s még testvérhugomat sem kéméli, azt Méltóságos Uram nem türhetem. Bátorkodom tehát Méltóságos Uramat tisztelettel kérni, kegyeskedjék ezen embertől megszabadítani, sokkal örömestebb maradok káplán nélkül, hogysem ily ember gorombaságait türjem.

Magam Méltóságod Kegyeibe ajánlva egész tisztelettel maradok

Méltóságos Uramnak

Szent-Tamás 1869 év April 27én

 

                                                                  alázatos szolgája

                                                                       Szabó

                                                                apát plebános"

Tehát az apátplébános és káplánja között - utóbbi viselkedése miatt - nem volt súrlódásmentes az élet...

Érdekes, hogy a szakirodalomban közzétett dátum szerint Varga Boldizsár itteni kápláni működése már április 19-én megszűnt. (De ez elírás is lehet.) Ezt ebben a posztban tettem közzé.

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Szabó József apátplébánosi kinevezése

Plébánosok a 19. századból

A molnári apáti jelvények

A régi plébánia

 

Kedves Olvasók! Mivel az elmúlt pár hónapban kevés időm volt kutatni, a korábban összegyűjtött anyagaim pedig egyre fogynak, ezért a blogbejegyzések száma a jövőben sajnos ritkulni fog... Ezen az segíthetne, ha kaphatnék Önöktől/Tőletek a blogon való közlésre régi családi fotókat, iratokat, történeteket. Kérem, járuljanak/járuljatok hozzá ily módon a bejegyzések számának növeléséhez, ezáltal pedig Püspökmolnári - és az itt élők - múltjának feltárásához! Előre is köszönöm!

E-mail címem: kugiblogja@gmail.com 

>>> Az előző poszt: Száz éve történt 75. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2024.04.29. 07:00 Szólj hozzá!

Címkék: apátság egyháztörténet szenttamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr8718391721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása