A jelen bejegyzésben a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárból a Püspöki Szentszék iratai közül azt a dokumentumot ismertetem, amelyen 1853-ban tolnai gróf  Festetics (II.) György kegyúr kinevezte szenttamási plébánosnak Tóth Zsigmondot. Lássuk!

img_6125a.jpg

Az irat kezdő sorai

A dokumentum így szól:

"Én Tolnai Gróf Festetics György Ő Császári Királyi Apostoli Felségének valóságos Kamarássa adom emlékezetésre mindeneknek a' kiket illet: hogy miután Tisztelendő Busics Pál Sz.Tamási Plebánus Urnak Méltóságos Megyés Püspök Ur javai Kormányzójává lett előléptetésével Vas Megyében kebelezett Vasvári Uradalmam, 's pártfogói jogomhoz tartozó Sz. Tamási Plebanusi hivatal megüresült volna, tekintetbe vévén, hogy Tisztelendő Tótth Zsigmond Szombathelyi Püspöki megyebeliáldozó Pap, 's jelenleg Szombathelyi Helyettes Lelkész Ur, több évek olta előbb ugyan mint Káplán, jelenleg pedig mint Plebanus-Helyettes, ezen hivatalait dicsiretes és példás szorgalommal viselte és viseli, egyéberánt pedig minden tulajdonokkal és kellékekkel, mellyek egyházi hivatalának pontos betöltésére kivántatnak ellátva, és felruházva volna; mind ezen jeles tulajdoninál fogva, emlétett Tótth Zsigmond Urat mint ezen megüresült plebánusi hivatalra alkalmatos Egyházi személyt Sz:Tamási Plebánusnak választom 's kinevezem, és Őtet Méltóságos és Fő Tisztelendő Szenczy Ferencz Szombathelyi Megyés Püspök Urnak, az egyházi hivatalba leendő beiktatás végett bemutatom, meghagyván egyszersmind Vasvári Uradalmam rörvényes és gazdasági Tisztségének, hogy ezen Levelem által bemutatott Tisztelendő Tótth Zsigmond Urnak, a beléptetés és iktatásnak a tisztelt Megyés Püspök Ur Őméltósága részére leendő fenntartása mellett, a Sz. Tamási Plebániához tartozó jogokba és tárgyakba való bévezetésénél jelen legyen, arra ügyelvén, hogy azok ugy és azon karban, mint az egyházi látogatásban feljegyezvék, minden hijány nélkül Néki általadassanak. Kelt Sopronban Május hó 13án 1853.

 

Gróf Festetics György"

(alatta vörös körpecsét nyoma)

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Szabó József apátplébánosi kinevezése (1866.)

Tóth Zsigmond gyászjelentése (1866.)

Kedves Olvasók! Mivel az elmúlt pár hónapban kevés időm volt kutatni, a korábban összegyűjtött anyagaim pedig egyre fogynak, ezért a blogbejegyzések száma a jövőben sajnos ritkulni fog... Ezen az segíthetne, ha kaphatnék Önöktől/Tőletek a blogon való közlésre régi családi fotókat, iratokat, történeteket. Kérem, járuljanak/járuljatok hozzá ily módon a bejegyzések számának növeléséhez, ezáltal pedig Püspökmolnári - és az itt élők - múltjának feltárásához! Előre is köszönöm!

E-mail címem: kugiblogja@gmail.com 

>>> Az előző poszt: Hetvenöt éve történt 103. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2024.05.13. 07:00 Szólj hozzá!

Címkék: egyháztörténet szenttamás festetics györgy

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr9818402977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása