1949 március végét követően csak május elején tett bejegyzést a Püspöktamási Plébánia naplójába Holpert István atya. Ma ezt az egy feljegyzést ismertetem. (A "75 éve történt" sorozat előző része itt olvasható.)

A naplóbejegyzés így szól:

20171211_143955.jpg

A szöveg gépelt változata:

"1949. május 8.

A fehér pluviálét és az egyik fehér miseruhát kijavíttattam. A szarvaskendi apácák javították 535.42 Ft-ért. - Rossz hír érkezett hozzánk, Sághy Elek dr. apátkanonokot a győri bíróság 10 hónapi börtönre ítélte, mert szerintük a nálunk márc. 25-én végzett harangszenteléskor Mindszenty József bíborost magasztalta és érte imádkoztatott. Híveim bizonyították, hogy ez nem felelt meg a valóságnak, de a párttitkár, Kustos János kitartott hamis állítása mellett. - "

Pluviálé: harang alakú, elöl díszes csattal összefogott liturgikus ruha

A bejegyzés - rövidsége ellenére is - nagyon érdekes. Egyrészt ekkor még a szerzetesrendek feloszlatása előtt vagyunk, ezért még Szarvaskenden is éltek apácák.

A bejegyzés második részében rögzített esemény - Sághy Elek apátkanonok pere - pedig megmagyarázza azt is, hogy Holpert atya miért csak májusban írt a naplóba! Minden bizonnyal a pártittkár feljelentése alapján őt is kihallgatták, érintett volt a nyomozásban, talán ezért volt annyira óvatos, hogy közel másfél hónapig nem írt semmit.

Lám, egy ilyen kis faluban is zajlott a kommunista államhatalom és az egyház küzdelme!...

Kedves Olvasók! Mivel az elmúlt pár hónapban kevés időm volt kutatni, a korábban összegyűjtött anyagaim pedig egyre fogynak, ezért a blogbejegyzések száma a jövőben sajnos ritkulni fog... Ezen az segíthetne, ha kaphatnék Önöktől/Tőletek a blogon való közlésre régi családi fotókat, iratokat, történeteket. Kérem, járuljanak/járuljatok hozzá ily módon a bejegyzések számának növeléséhez, ezáltal pedig Püspökmolnári - és az itt élők - múltjának feltárásához! Előre is köszönöm!

E-mail címem: kugiblogja@gmail.com 

>>> Az előző poszt: Hídköltöztetés 90 perc alatt <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2024.05.10. 07:00 Szólj hozzá!

Címkék: egyháztörténet püspöktamási hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr9518400419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása