1812 januárjában - mai szóhasználattal élve - egy "átadás-átvétel" zajlott gróf Festeticsné született Sallér Judit (rába)molnári kastélyában. Hillér Ferenc számtartó átadta a kezére bízott javakat utódjának, Droppa Károly kasznárnak. (A kasznár is számtartót, intézőt, gazdatisztet jelentett.) Ebből az alkalomból összeírták az átadásra kerülő javakat: állatokat, gabonát, eszközöket - és az italokat is. E hosszú, 12 oldalas dokumentumból mutatom be az italok összeírását.
A leltár 1. pontjában a bort, pálinkát és - meglepő módon - az ecetet írták össze. A borlajstrom így néz ki:
Vagyis a készítés éve szerint, majd azon belül fejtett és söprűs (azaz fejtetlen) megkülönböztetést alkalmaztak. A kastély pincéjében található legrégibb bor 1807-ből származott, és nyilvánvaló, hogy a legutolsó évjáratból volt a legtöbb. Mértékegységnek az akót használták; 1 magyar akó=64 icce=32 pint=51 mai liter. (A magyar akón kívül létezett még bécsi, pesti, budai, soproni és pozsonyi akó is. Ezek értéke 42 litertől 85,5 literig terjedt. Nem tudjuk, hogy a korabeli Molnáriban vajon melyiket használták. Én a legáltalánosabban elterjedt magyar akót, és annak 51 liternyi értékét veszem alapul.)
A legalsó sorban a mennyiség található. Összeadva őket 822 és 1/4 akó bort kapunk, ami mintegy 41935 liternek felel meg!
Pálinkából az alábbi fajták és mennyiségek voltak a kastélyban:
- Szilva: 6 akó 15 icce (icce: 8,4 dl)
- "Söprű": 4 akó
- "Törköl": 5 akó
Összesen tehát 15 akó és 15 icce, azaz 777,6 liter pálinka volt a kastélyban
Következik az ecet összeírása. Ebből 2 féle volt: 10 és fél akó borecet, illetve 8 és 3/4 akó gyümölcsecet. Mai mennyiségre átszámolva ez 981 és 3/4 litert tett ki. Tetemes mennyiség...
Az összeírás 2. pontja a különféle italokat tartalmazza. Ezek zöme azonban szintén bor, csak nem a közönségesebb, hanem a különlegesebb, palackozott fajtából. Ezeket nem akó és icce, hanem butélia nevű mértékegységben adták meg (ez ma kb. palacknak fordítható). 1 butélia=6 deciliter. Az alábbi italok voltak a listában:
- Rhenusi (azaz rajnai) bor: 40 butélia
- Malakka (azaz malagai) bor: 8 butélia
- Új muskat bor (muskotály): 29 butélia
- Régiebb muskat bor: 2 butélia
- (X) féle Tokai (az elejét tintapaca takarja el, -j nélkül írták): 2 butélia
- detto (azaz: ugyanaz): 37 butélia
- Neszmiller (azaz neszmélyi): Ø
- Görög bor: 3 butélia
- Menesi (az Arad melletti borvidékről származó bor): 1 butélia
- Keszthelyi Tokai: 3 butélia
- detto múlt eszt. (azaz ugyanilyen bor 1810-ből): 27 és fél butélia
- Linel bor (?, talán a muscat lunel, azaz sárga muskotály lehet, vagy valami más, ma már nem ismert vagy más néven ismert bor): 3 butélia
- Schampaner (azaz: pezsgő): 9 butélia
- Burgunder (burgundi bor): 11 butélia
- 1811-es fejtett Tokai: 78 butélia
- 1811-es söprűs Tokai: 7 butélia
- detto: 2 butélia (bár azt nem értem, ezt miért vették külön)
Azaz összesen 262 és fél butélia különféle ital, ami mai mértékegységben 157,5 litert jelentett.
Az italok fajtájából jól látszik, hogy a történelmi Magyarország több borvidékéről, sőt még külföldről is tartottak bort Molnáriban.
Az uradalom összes alkoholos itala (tehát az ecet nélkül) literben megadva így fest:
Ital fajtája |
Mennyiség (liter) |
(közönséges) Bor |
41.935 |
Pálinka |
777,6 |
Különféle italok |
157,5 |
Összesen |
42.870,1 |
Vagyis ha a molnári kastély lakói - és személyzete - alkoholos itallal akartak koccintani az új évre, akkor ehhez bőven rendelkezésre állt sokféle nedű. (És mivel ez a lajstrom januárban készült, így szilveszterkor természetesen még nagyobb mennyiséget kell feltételeznünk.)
Hogy ez a sok ital mind a kastély pincéjében volt-e, vagy az uradalmi kocsmában található hordókat is tartalmazta a lista, arra nem tért ki az összeírás.
Forrás: Magyar Országos Levéltár P 286. Sallér-család levéltára 6. cs.: Számadások 5. Molnári
Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!