Kedves Olvasók! Megjelent a Vasi Szemle folyóirat idei 3. száma, amiben a 2023. április 22-én tartott Festetics (II.) György Emlékkonferencián elhangzottak közül 3 előadás olvasható: dr. Katona Attiláé, Inzsöl Richárdé és az enyém (Kuglics Gáboré). A címlapra Festetics György 1865-ös portréja került. Örvendetes, hogy a folyóirat elejére Majthényi László, Vas Vármegye Közgyűlésének elnöke írt előszót, melyben méltatja a Festetics-síremlék felújítását és az emlékkonferencia tudományos megállapításait.

A Szemle 750 Ft-os áron megvásárolható a Savaria Múzeum és a Szombathelyi Képtár recepcióján.

A mai bejegyzésben az egykori molnári kastély, azon belül is a kastélykápolna történetével kapcsolatban ismertetek egy 1853-as iratot. (Erről egyébként Inzsöl Richárd atya is beszélt a Festetics-konferencián.)

img_6131a.jpg

A levél kezdő sorai

Az 1853 májusában szenttamási plébánossá kinevezett Tóth Zsigmond atya 1853. október 23-án kelt levele így szól:

                                                                "Méltóságos és Fő-Tisztelendő Úr!

                                                                  Megyénk Kegyes Fő-Pásztora!

Méltóságos Tolnai Gróf Festetics (!) György Úr molnári lakásában magányos buzgósága végzésére imahelyet állítván föl - melyet Méltóságod vala kegyes fölszentelni - még itt nem állapodik meg azon példás buzgóság, melytől a M. Gróf Úr nejével együtt lelkesíttetik, és vezéreltetik; hanem, tudván ők, mennyire igyekszik Méltóságod szent hivatásának megfelelni, s ennél fogva atyai karokkal átölelni mindazon ügyet, mely a kormánya alá Istentől rendelt hívekben akár a nyilvános, akár a magány buzgóságot fölgerjesztheti, előmozdítsa, s ápolva nevelheti, Méltóságodnak a megye kormányában kitűzött ezen üdves czélját szemei előtt hordozva a Grófi család is, bátorkodik általam a legmélyebb alázattal Méltóságodnak kegyes szine elé járulva esedezni: ha kegyeskedne Nekik az említett kápolnát azon kiváltságos joggal földiszesíteni, melynél fogva ők ott hétköznapokon szinte úgy mint vasánapokon, és Méltóságod által kijelelendő ünnepeken miséztetthessenek. Azonban az említettem Kápolnábani miséztetést nem azon czélyból kérik Méltóságodtól megengedtetni, mintha ők ezentúl, kényelmöket vadászva, megszünni ohajtanának a Szent-Tamási templomba való járástól, hanem egyedül azon sz. szándékból, hanem, hogy miután eddig vasár- és ünnepnapokon minden szolgáik hazulról el nem jöhetvék, hol egyik, hol másik volt kénytelen az isteni szolgálatot elmulasztani, mi hogy ezen tul ne történjék, az emlitett napokon az odahaza maradandó szolgák buzgósága elvégezhetése végett kiván hon is miséztettni, a Méltóságos Grófi család pedig csak akkor jelenedik meg a kápolnában tartandó misén, ha az idő kellemetlensége őket ide jönni gátolandja. Hogy pedig azon szolgáik is halgassanak sz. misét, kik a házi kápolnában jelen nem lehetnének, azért itt kilencz órát tűzte ki a sz. mise tartására. Mely kérését a Méltóságos Grófi családnak midőn Méltóságod kegyes engedelmével atyai szine elé fölterjeszteni, és megujítani bátor volnék, magamat Méltóságodnak magas kegyébe ajánlva legmélyebb tisztelettel maradtam

Méltóságodnak                                       legalázatosabb, és kézcsolkoló káplánja

                                                               Tótth Zsigmond mp.

Szent-Tamáson 8er 23án 1853.             Szent-Tamási Plebános."

Vagyis: a levél bevezetőjéből megtudjuk, hogy gróf Festetics (II.) György a kastélyban kápolnát alakított ki, amit a megyéspüspök szentelt fel. Ezúttal pedig - a szenttamási plébános tolmácsolásában - azt kéri a gróf, hogy a kápolnában vasárnapokon és a püspök által kijelölendő ünnepnapokon misézni is lehessen. De ezt a kiváltságot nem maga és családja, hanem a kastélybeli cselédség számára kéri, a grófi család csak akkor venné igénybe ezt a lehetőséget, ha a rossz idő miatt nem tudnának Szenttamásra átmenni. A kápolnabeli misézés kezdetére pedig a délelőtt 9 órát tűzte ki a gróf. (Egyébként a kápolnát nem Festetics György alakíttatta ki, mert az már a dédapja, Sallér (II.) istván halálakor, 1789-ben felvett leltárban is szerepelt!)

Forrás: Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár Acta Cancellariae 315-317/1853 

Az ünnepre tekintettel október 23-án, hétfőn a blogbejegyzés elmarad!

Kedves Olvasók! Mivel az elmúlt pár hónapban kevés időm volt kutatni, a korábban összegyűjtött anyagaim pedig egyre fogynak, ezért a blogbejegyzések száma a jövőben sajnos ritkulni fog... Ezen az segíthetne, ha kaphatnék Önöktől/Tőletek a blogon való közlésre régi családi fotókat, iratokat, történeteket. Kérem, járuljanak/járuljatok hozzá ily módon a bejegyzések számának növeléséhez, ezáltal pedig Püspökmolnári - és az itt élők - múltjának feltárásához! Előre is köszönöm!

E-mail címem: kugiblogja@gmail.com

>>> Az előző poszt: Bankfiók Szenttamáson <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2023.10.20. 07:00 Szólj hozzá!

Címkék: kastély egyháztörténet molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr6818237861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása