Molnári_IIJózsef.jpg1789-ben meghalt a Sallér-család utolsó férfitagja, Sallér (II.) István szolgabíró. Örököse a jogilag fiúsított lánya, gróf Festetics Györgyné Sallér Judit lett. Az öröklés miatt sor került a család birtokainak, javainak összeírására – köztük a molnári uradalom lajstromba vételére is. Molnári falut ugyan több nemes bírta, de közülük ők voltak a legjelentősebbek.

A család kúriája a falu nyugati részén 1744-ben alapjaiból épült egyemeletes kastély volt, amelyet cseréppel fedtek. Amikor a Sallérok Mária Terézia királynőtől megkapták a birtokot, akkor még csak egy kétszobás, kis konyhás, kis kamrás lakóházikó állt itt szegényes istállókkal. A Sallér (I.) István által építtetett kastélynak csupán az emeletén volt 5 szoba, egy erkély és egy házi kápolna is. Az egész épület alatt pince húzódott. A konyhakert mintegy 1 hold nagyságú, a kastélyudvar pedig enélkül 1530 öl volt. A kastélyudvar területét piros téglalappal kiemelve lásd balra a korabeli térképen. Jól látszik, hogy a falu belterületének mintegy ötödét-negyedét ez foglalta el.

A kastély udvarán az alábbi épületek álltak: 4 kocsinak való, cseréppel fedett kocsiszín (mely közvetlenül csatlakozott a kastélyhoz), mellette egy cseréppel fedett húsos kamra, szerszámoskamra, fakávájú kút, fából épült csűrök, tölgyfaoszlopokra épült, egysoros téglából falazott szalmazsúp-fedeles szénáspajta, cselédlakások és a majorgazda (szoba-konyhás, árnyékszékkel ellátott) háza, továbbá három lóistálló (összesen 16 ló fért el bennük), 12 ökörre való ököristálló és 20 állatnak való növendékmarha-istálló. Mindegyik istálló kőoszlopokon nyugvó, jó állapotban lévő faépület. Az összeíró szerint mindezek megfelelnek az itteni gazdálkodásnak, egyedül a kastély tűnik túl nagynak a birtokhoz képest.

A kastély közelében (attól 10 ölnyire) helyezkedett el az uradalmi korcsmaépület és a mészárszék is (lásd a térképen a piros körrel jelölt épületet). A korcsmaépület fából volt, csak a kéménye és a konyha 3 fala épült téglából. Volt benne egy vendégszoba, a kocsmáros szobája, egy konyha és egy kamra. Tartozott hozzá még egy 8 ló bekötésére alkalmas istálló, egy 4 faoszlopra épített, szalmazsúppal fedett kocsiszín, továbbá 5 db szoba-konyha kamrás, fából épült lakóépület.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.05.09. 12:53 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság mezőgazdaság kastély molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr634498179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása