Az alábbiakban néhány, Püspökmolnáriban (vagy valamelyik elődközségében) fotózott régi, zsúptetős parasztházat mutatok be.

Az első fotó a Béke utca 12. szám alatt egykor állt házat mutatja be:béke u.jpg

A következő épület a Kossuth utca 131. alatt állt:

ház Kossuth u.jpg

Frissítés (2014. dec. 28.):

Palkó Istvánné kiegészítése: "Ez a parasztház Novák Gáborné nevű asszonyé volt. Édesanyám szerint, én 3 éves koromban a mellette lévő 133. számú épületben gyerekeskedtem. Készült egy másik fotó is, ami anyukám tulajdonában van, és a ház előtt a néni budapesti unokája /Jánoska/ és én játszadozunk szép kis ruhácskában. A néni özvegy volt, majd elköltözött a faluból,mert újra férjhez ment egy fodrászhoz.

Szépné Szanyi Katalin kiegészítése: "Én úgy emlékszem, hogy János Ilonka néninek hívtuk. Sokat játszottunk arra, imádtam az udvarát, ott elől a kerítés és az ablakok közötti részen régies, kedves virágok nyíltak mindig, oldalt pedig a kaputól befelé sokfajta orgonabokor volt, nem csak a megszokottak, hanem nagyon különlegesek. Már a ház egy része beszakadt, akkor is mindig hazajártak Szombathelyről a második férjével főleg nyaranta, mindig aggódtam, hogy rájuk dől a ház. Nagyon sokáig álmodtam is erről a házról. Kedves emlék! Gyakran eszembe jut még mindig! Talán a Ródler Ágiék /Gaál Jánosné/ házának helyén volt." 

Igen, ott volt. Köszönöm az érdekes és értékes kommenteket! Ilyen kis mozaikokból áll össze a történelem! :) - KG.

Végül következzék 3, ma már nem beazonosítható helyen állt parasztház gyengébb minőségű képe:

Parasztház3.jpg

Parasztház2.jpg

Parasztház1.jpgHa valaki felismeri valamelyik házat, kérem, jelezze nekem kommentben itt a blogon, vagy facebookon, iwiwen, vagy a kugiblogja@gmail.com címre küldött e-mailben! Ugyanide várok - közzétételre - fotókat régi püspökmolnári parasztházakról, ill. minden más, a községünk történetéhez kapcsolódó képet, iratot.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! A blog facebook-oldalára felkerült a községünkről valaha készült összes ismert képeslap. Érdemes tehát csatlakozni!

Szerző: kugi  2013.02.25. 08:11 2 komment

Címkék: kép ház néprajz püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr105099455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagy imola 2015.11.17. 12:07:25

Köszönöm ezt a kis nosztalgiázást. Én Sárospatak melletti Tiszacsermely nevű kisközségben gyerekeskrdtem minden iskolai szünetben, ahol ilyen házak voltak,mai napig/30 év távlatából/ emlékszem ki hol lakott, azokra a szép napokra, amikor a falubeli gyerekekkel öri barátságot kötöttünk /egyikről sem tudom merre vetődtek/, de azsúptetős házakról, a falu hangulatáról, illatáról sosem feledkezem el. Köszönöm:Imola

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.11.17. 13:39:28

@nagy imola: Köszönöm a kommentet! Örülök, hogy tetszett - és annak is, ha ez a pár kép segített felidézni a régi szép emlékeket! :)
süti beállítások módosítása