A mai bejegyzésben az 1949 márciusában rögzített naplóbejegyzéseket teszem közzé a Püspöktamási Plébánia naplójából, az ún. Historia domusból, amit Holpert István plébános írt. 1949 január-február folyamán az atya valamiért nem írt a naplóba. (A "75 éve történt" sorozat előző - 1948 decemberi történéseket bemutató - része itt olvasható.)

20171211_143715_a.jpg

20171211_143715.jpg20171211_143715_jav.jpg20171211_143908.jpg20171211_143918.jpg20171211_143929.jpg

A szöveg gépelt változata pedig így szól:

"1949. március 23.

Ma este kezdődik a lelkigyakorlat, amelyet Kovács Theofil bpesti karmelita atya vezet. Minden alkalommal telt templom hallgatja a szentbeszédeket. Alig maradt hivő, aki nem végezte el a gyónást, kb. hétszázan felvették a Skapulárét, mert Teofil atya gyönyörűen beszélt a Skapuláré-viselésével járó sok kegyelemről. (Skapuláré: eredetileg a karmelita rend tagjai által a szerzetesi ruha felett viselt, a vállakat fedő, de a karokat szabadon hagyó hosszú ruhadarab, amely a renden kívül is elterjedt. E változatára Szűz Mária képe volt rányomva és viselői egyes imádságok elmondására és bizonyos önmegtartóztatásra kötelezik magukat. - KG) Híveim hálából bőségesen megajándékozták az atyát pénzbeli és természetbeni dolgokkal. Teofil atya mindenféle szempontból igen jó munkát végzett, a jó Isten fizesse meg fáradtságát, Skapulárés Szűzanya kísérje útjait.

1949. március 25.

A második háborúban elrekvirált harangúnk helyett készült 180 kilós harangot ma benedikálta dr. Sághy Elek apátkanonok, püspök atyánk provicariusa, a Kórházban fekvő megyésfőpásztor helyett. Apát urat 5 kispap kísérte, akik a szertartásnál és az apáti szentmisén asszisztáltak. - Piri Etel Kalász-leány üdvözölte a provicariust, és kérte, tolmácsolja püspök atyánknak a püspökmolnári hívek gyermeki szeretetét és felgyógyulásáért végzett imáit. A megszentelt harangot szép verssel köszöntötte Marton József VII. o. tanuló. - A szentmise közben volt a predikáció a mai nap kettős ünnepéről. Szentmise után ünnepi ebéden látta vendégül a plébános a provicariust és kíséretét. - A 180 kg-os harang 4.500 Ft-ba került szállítással, stb. együtt. Híveim szépen adakoztak, Nagyasszonyúnk majd meg is segíti őket.

1949. március 25.

Harangszentelési fényképfelvételek:

(2 kép)

Dr. Sághy Elek apátkanonok az asszisztenciával szertartás közben.

(2 kép)

Szertartás közben.                         Marton József VII. o. tanuló köszönti a megszentelt harangot.

(2 kép)

A feldiszített harang.                    Dr. Sághy Elek, P. Kovács Teofil Kármelita, az asszisztáló kispapok, és a hívek                                                                  egy része."

 

Márciusban ez volt az utolsó blogbejegyzés. Mindenkinek áldott húsvéti ünnepet kívánok!

 

Kedves Olvasók! Mivel az elmúlt pár hónapban kevés időm volt kutatni, a korábban összegyűjtött anyagaim pedig egyre fogynak, ezért a blogbejegyzések száma a jövőben sajnos ritkulni fog... Ezen az segíthetne, ha kaphatnék Önöktől/Tőletek a blogon való közlésre régi családi fotókat, iratokat, történeteket. Kérem, járuljanak/járuljatok hozzá ily módon a bejegyzések számának növeléséhez, ezáltal pedig Püspökmolnári - és az itt élők - múltjának feltárásához! Előre is köszönöm!

E-mail címem: kugiblogja@gmail.com

>>> Az előző poszt: Vegyes fotók 57. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2024.03.22. 07:00 Szólj hozzá!

Címkék: kép egyháztörténet püspöktamási hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr5618312739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása