Kedves Olvasók! Nagy örömmel mutatom be a legújabb könyvemet, amely napokon belül megjelenik:

1945_borito.jpg

1945-ben a korabeli Püspöktamási és Rábamolnári lakói élték (volna) a maguk hétköznapi életét (erre utalnak a borító képei), csakhogy közben átsöpört a térségen a II. világháború frontja, és minden, ami ezzel járt (ezt jelzi a borító felső részén a tank). Nyomában vér, szenvedés (amit a borító piros csíkja jelez)...

A könyvben mindez együtt megjelenik: a nyugalmas élet, a háborús szenvedések és ennek következményei az emberek mindennapi életére nézve. Igyekeztem minél több információt összegyűjteni, ami az 1945-ös évet jellemezte.

A kötet Holpert István plébános "hivatali" naplójára, a Historia Domusra épül, azt januártól decemberig ismertetve. Ezt egészíti ki az 1945-ös évet gyerekként, fiatalként átélt idősek sokrétű visszaemlékezése, amely színessé, érdekessé, emberközpontúvá teszi az év krónikáját. Olvashatók még benne szövegek a Falukrónikából (pl. a vasútállomáson történt tragikus baleset), továbbá korabeli fényképek, levéltári és családi dokumentumok, néhány újságcikk és egy térkép. Köztük több olyan is, ami most jelenik meg először nyilvánosan.

A könyv végén a GULÁG-ra kerültek adatai mellett az 1945-ben meghaltak és összeházasodottak anyakönyvi bejegyzései és 2 irodalmi alkotás is olvasható, amelyek abban az évben játszódtak községünkben és környékén.

A kötetet a Szülőföld Könyvkiadó adta ki 150 példányban. Terjedelme 120 oldal. Ára 2.500 Ft. 

Amint arra lehetőség lesz - talán néhány hónap múlva - könyvbemutatót is tartunk, de a könyv addig is megvásárolható a szerzőnél vagy Vargáné Kuglics Ildikónál. A vásárlási igényt jelezhetik privát üzenetben vagy a kugiblogja@gmail.com címen. Püspökmolnáriban és Szombathelyen házhoz viszem, egyéb esetben egyeztessünk! (Postázás esetén a postaköltség a vevőt terheli.)

Természetesen mindazoknak, akik visszaemlékezéseikkel vagy fotóval segítették a könyv tartalmának gazdagítását, egy ajándék példányt eljuttatok.

Korábbi könyveim:

Püspökmolnári története

A vasvári választókerület politikai viszonyai a választások tükrében 1920-1939.

100 újságcikk Püspökmolnári múltjából

A Püspökmolnári ÖTE 130 éve

Püspökmolnári. Egy Rába menti kis falu élete (Néhány példány még van belőle.)

  

>>> Az előző poszt: Ötven éve történt 98. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2020.12.07. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: könyv püspöktamási rábamolnári II. világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr10016319812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása