Egy korábbi kutatásom során meglepő helyen találtam újságcikket községünk történetéhez: a Magyar Jövő című lapban, ami az USA-ban jelent meg. Az 1949. május 20-ai lapszám címoldalán ez a beszámoló olvasható:

magyar_jovo_usa_lap_19490520_1o.png

Korábban már közzétettem egy - kissé lírai - beszámolót a hároméves terv helyi eredményeiről, de ez az amerikai magyar újságcikk meglepően informatív, a szerzője elég jól értesült. A 6 új ekéről más forrásból egyelőre nem tudtam. (MIlyen ekék lehettek ezek? Tudja valaki? Valamiféle lóvontatású szerkezet?) 

Igaz, tárgyi tévedés is van a cikkben, bár ez talán betudható a földrajzi távolságnak. A Püspökmolnári néven létrehozott község ugyanis nagyközségi jogállású volt, nem pedig kisközség, ahogy a cikk írja. A Béke kultúrotthonnak elnevezett kultúrház pedig egy másik újságcikk szerint 30,5 ezer Ft államsegéllyel (mai szóval: állami támogatással) épült fel. 

Kapcsolódó bejegyzések:

Elkészült a rábamolnári híd

Kultúrműsor Rábapüspökiben (1949. július)

Az 1949-es népszámlálás helyi adatai

Községi ügyek anno... II.

Miért nem sikerült Püspöktamásiban létrehozni a szövetkezetet?

Kedves Olvasók! Mivel az elmúlt pár hónapban kevés időm volt kutatni, a korábban összegyűjtött anyagaim pedig egyre fogynak, ezért a blogbejegyzések száma a jövőben sajnos ritkulni fog... Ezen az segíthetne, ha kaphatnék Önöktől/Tőletek a blogon való közlésre régi családi fotókat, iratokat, történeteket. Kérem, járuljanak/járuljatok hozzá ily módon a bejegyzések számának növeléséhez, ezáltal pedig Püspökmolnári - és az itt élők - múltjának feltárásához! Előre is köszönöm!

E-mail címem: kugiblogja@gmail.com 

>>> Az előző poszt: Ötven éve történt 137. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2024.05.24. 07:00 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság híd kultúrház vasút mezőgazdaság püspökmolnári II. világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr2518411869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása