Egy nagyon régi bejegyzésben már szóltam az 1832-ben épített régi plébánia épületéről. Az ott közölt képen az épület északi oldala látszott, és néhány külső adatot adtam meg. Nemrég azonban egy fotót kaptam Hajtó Józsefné Terka nénitől - amit ezúton is köszönök! - melyen sokkal többet láthatunk e régi paplakból.

A fotót a ház délnyugati sarka felől készítették, azaz nagyobbrészt az épület déli, kisebb részben a nyugati oldalát láthatjuk. Íme:

régi plébánia0001.jpg

Az épület hétköznap használt bejárata a kép jobb szélén volt, a nyitott ajtó jelzi. A bal oldali bejáratot vendégek érkezésekor használták. Az épületben egyébként volt 4 szoba (ebből az egyik a plébános szakácsnőjéé), egy nagy nappali, konyha, éléskamra, folyosó és pincelejárat/padlásfeljáró. A képen nem láthatóak a melléképületek: udvari wc, istállók (2 ló és 7-8 tehén fért el bennük), disznóólak, illetve a telek végében (azaz a Kossuth utcához közel, nagyjából a mai plébániaház helyén) keresztben egy nagy pajta.

Ön emlékszik erre az épületre? Netán járt is benne? Esetleg van róla fotója is? Ha igen, kérem, ossza meg velem, én pedig közzéteszem itt a blogon! E-mail: kugiblogja@gmail.com 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.02.28. 08:19 Szólj hozzá!

Címkék: kép plébánia egyháztörténet szenttamás püspökmolnári püspöktamási rábaszenttamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr385780461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása