Mivel Holpert István plébános 1949 augusztusában nem rögzített naplóbejegyzést, és szeptemberben is csak egyet, így ma folytatom az 1949-es feljegyzéseinek ismertetését(A "75 éve történt" sorozat előző - 1949 júliusi történéseket bemutató - része itt olvasható.)

20171211_144055.jpg

 A naplóbejegyzés szövege gépelt változatban így szól:

"1949. szeptember 4.

Ma kezdtem meg szokásos, évi családlátogatásaimat. Híveimnek mindig örömet jelent és megtiszteltetést lelkipásztoruk látogatása. Mult vasárnap Sághy apát urat látogattam meg a győri fogházban. Négy hónapot elengedtek a tizből, igy október közepén szabadul.

1949. október 4.

Őszi szentségimádási ünnepünk. Bőle Kornél O.P. atya ezen a napon szervezi ujjá az élő Rózsafüzér Társulatot. Délelőtt, délután predikált, Zenz Péter szőcei pléb. és Horváth István vasasszonyfai plébános pedig a kismiséken predikáltak. Nyolc új csoport alakult, illetőleg a régi és új tagokat 8 csoportba osztottuk be.

(KÉP: bal szélén nyíllal jelölve Horváth István vasasszonyfai, a jobb szélén pedig Zenz Péter szőcei plébános. Bár jelölve ninncs, de középen Bőle Kornél domonkos atyát látjuk a rend jellegzetes fehér ruhájában. - KG)

1949. október 30.

Megható volt az idei Krisztus Király- és terménybetakarítási ünnepségünk is."

Érdekes, hogy a szeptember 4-ei bejegyzéshez korábbi, előző vasárnapi, tehát augusztusi eseményt is bejegyzétt az atya, ahelyett, hogy ennek augusztusban külön bejegyzést szentelt volna. 

Felhívnám a figyelmet a vasárnapi szentmisék számára: délelőtti, délutáni mise és kismise (talán este?). Ez jól jelzi a korabeli lakosság vallásosságát! (A kismisék egyébként az egyszerűbb szertartású, csendes - tehát nem énekes - szentmisék.)

Ugyanekkor - 1949 októberében - történt:

Rábahídvég és Püspökmolnári összemérik erejüket

Kedves Olvasók! Mivel az elmúlt hónapokban kevés időm volt kutatni, a korábban összegyűjtött anyagaim pedig egyre fogynak, ezért a blogbejegyzések száma a jövőben sajnos ritkulni fog... Ezen az segíthetne, ha kaphatnék Önöktől/Tőletek a blogon való közlésre régi családi fotókat, iratokat, történeteket. Kérem, járuljanak/járuljatok hozzá ily módon a bejegyzések számának növeléséhez, ezáltal pedig Püspökmolnári - és az itt élők - múltjának feltárásához! Előre is köszönöm! 

E-mail címem: kugiblogja@gmail.com  

>>> Az előző poszt: Száz éve történt 80. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2024.10.07. 07:00 Szólj hozzá!

Címkék: plébánia egyháztörténet püspökmolnári hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr2018702202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása