A korábban már bemutatott molnári birtokos család, a Sallérok jól szervezett és precízen dokumentált gazdálkodást folytattak, bőséges bevételeik által pedig kiemelkedtek a megyei nemesség sorából. A családi levéltárban külön iratcsomóban vannak a bérbeadási szerződések, melyek közül egyet, a molnári vendégfogadó bérbe adását szeretném bemutatni 1817-ből.

A korabeli gyakorlat szerint a bérbe (azaz: árendába) adás 3 évre szólt, itt is 1817-19 esztendőkre kötöttek szerződést. Sallér Judit molnári uradalma Mithli László mészárosnak adta árendába az uradalmi vendégfogadót és vele együtt a mészárszéket. (Ezek a Kossuth és a Petőfi utca sarkán álltak, később itt volt a Vadalma-kocsma.) Tartozott hozzá még a határban két hold szántóföld és 8 szekér fa szedésének joga. Mindezért a bérbe vevő (árendás) évi 100 Ft-ot volt köteles fizetni, félévente előre.

A szerződés további pontokat is kikötött. Így pl. a bérbe vevőnek kötelessége volt a mészárszékben összegyűlt faggyút (megszárítva) az uraságnak megvásárlásra felajánlani. Ha az uradalom nem élt az elővásárlási jogával, csak akkor adhatta el másnak. A kocsmáros köteles volt 50 akó bort az aktuális áron az uraságtól megvenni, kivéve, ha a bor rossz minőségű volt. Előírta a szerződés, hogy a mészárosnak le kell vágnia az uraság marháit, és köteles a húst is folyó áron megvenni, a marhabőrt pedig tartozik kikészítve, kiszárítva visszaadni. Ugyancsak a mészáros kötelessége volt a földesúr sertéseinek levágása és a hús feldolgozása.

Molnári_uradalom.jpgElőírta a szerződés azt is – ami egy fogadósnak amúgy is elemi érdeke –, hogy a betérő vendégekkel jól bánjon (de az illendőnél több húst ne adjon nekik!), a bort pedig büntetés terhe mellett „igaz mértékkel” mérje. Köteles volt a vendéglős „az extra szobákat az érdemes utasok számára tisztán tartani”, az uraságot jó hússal ellátni, az épületekre vigyázni. Amennyiben gondatlanságból tűz ütött volna ki, a kárt meg kellett volna térítenie a földesúr számára.

A szerződést aláíró Mithli László molnári mészáros – a kor szokásai szerint – nemcsak magát, hanem örököseit is kötelezte, hogy az összesen 300 Ft befizetéséért kötelezettséget vállalnak. A szerződést az uradalom részéről Saly Antal írta alá, aki egyébként Szenttamáson lakott. (Kép: a molnári uradalom pecsétje, benne Sallér Judit címerével, azaz balról a Festeticsek, jobbról a Sallérok címerpajzsa, felette pedig a 9 ágú grófi korona.)

Forrás: MOL Festetics-levéltár P 275. 112. cs. 5. c.Molnári uradalom 84-85. o.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.01.18. 12:27 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság kocsma pecsét molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr523573455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása