1783-1804 között előbb Pozsonyban, majd Pesten, összesen 22 kötetben jelent meg az egyik első magyar nyelvű ismeretterjesztő folyóirat, a Magyar Könyv-Ház. Kiadója és nagyrészt szerzője bizonyos Molnár János volt. Ennek az 1799-ben megjelent "Némelly Nevezetes Emberekröl" szóló részében a "VII-dik Betü-rend"-nél (184-185.oldal) olvashatunk egy beszámolót, ami Molnárival kapcsolatos.

1797-ben járunk, háború zajlik a Habsburg Birodalom és a franciák között. Mivel a francia erők betörtek Stájerországba is, ezért fegyverbe szólították a magyar nemesi felkelést (insurrectiot). Ennek parancsnoka - a király távollétében  - az ország nádora volt. Ezt a pozíciót ebben az időben József főherceg (1776-1847) töltötte be, aki I. Ferenc király öccse volt.

Most átadom a szót a kötet szerzőjének. (Insurgens: nemesi felkelő)

magyar_konyv-haz_11_pest_1799_nemelly_nevezetes_emberekrol_vii-dik_betu-rend_page-0003.jpgmagyar_konyv-haz_11_pest_1799_nemelly_nevezetes_emberekrol_vii-dik_betu-rend_page-0004.jpg

A szövegben több más nagynevű család között ott van gróf Festetics (I.) György is, Sallér Judit férje, aki ekkor ugyan már nem látott el aktív katonai szolgálatot, de birtokai ebben a térségben feküdtek (pl. Csáktornya, Vasvár).

A főherceg nádor azonban nemcsak a katonaságot szemlélte meg és az ezzel kapcsolatos teendőket látta el, hanem udvariassági látogatás is belefért az idejébe.

Bár a szerző nem írja le a pontos dátumot, de a szöveg időrendiségéből kikövetkeztethető, hogy a nádor július 9-én látogatott el Molnáriba Festeticsné Sallér Judithoz. A szövegben még az áll, hogy "ahová sok tiszt urak voltak hivatalosak", vagyis ez egy nagy volumenű, nagy kísérettel történt látogatás volt! Tehát a király öccse, az ország nádora nagy katonai kísérettel látogatott el Molnáriba. Bizonyára a látvány egy életre szóló élmény volt az itteni parasztembereknek és -gyerekeknek.

Érdekes adalék a falu - és az egykori kastély - történetéhez...

Ne feledjük, hogy korábban Sallér Judit nagyapja, Sallér (I.) István az 1751-ben nádorrá választott Batthyány Lajos helyettese volt 1762-ben bekövetkezett haláláig. (Batthyány Lajos pedig az ország utolsó nemzeti nádora volt, őt Sándor Lipót főherceg, majd József főherceg követte a nádori tisztségben.)

 

A jövő heti 2 bejegyzés kimarad, folytatás november 7-én (hétfőn)! 

 

>>> Az előző poszt: Pedagógusok és technikai dolgozók a '70-es évekig. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2022.10.28. 07:00 Szólj hozzá!

Címkék: molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr3417964576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása