H-H Jozefin 008.jpgEgy korábbi bejegyzésben már bemutattam a püspökmolnári templom kriptáját, máshol pedig már utaltam rá, hogy a kegyúri család, a Sallérok tagjai közül többen is ott leltek végső nyugalomra. A mostani bejegyzésben összefoglalom, hogy kiket és mikor temettek a kriptába.

Egy 1929-es, a püspöktamási plébánia javadalmi alapítványairól szóló kimutatás hátuljára írt feljegyzés szerint a római katolikus Szent Tamás templom szentélye alatt épített kriptában nyugszanak:

1. A kriptaépíttető jakabházi Sallér (I.) István alnádor (a feljegyzésben latinul: vicepalatinus), meghalt 1762-ben

2. Az ő felesége a korábban Molnárit birtokló Nádasdy-család tagja, Nádasdy Klára, meghalt 1765-ben

3. Az előbbiek menye, jakabházi Sallér (II.) Istvánné, szül. Motesiczky Judit, meghalt 1796-ban. Végrendeletének egy példánya megtalálható a plébánia iratai között.

4. Az előbbi lánya, tolnai gróf Festetics (I.) Györgyné, szül. jakabházi Sallér Judit, meghalt 1829-ben

5. Az előbbi menye, gróf Festetics Lászlóné, szül. Hohenzollern-Hechingeni Josephine hercegnő (fiatalkori arcképét lásd fent). A német arisztokrata származású nő 1856-ban halt meg, ő volt az utolsó, akit véglegesen a kriptában helyeztek örök nyugalomra.

A Festetics-család társadalmi emelkedését jól jelzi, hogy Festetics (I.) György egy köznemesi nőt vett feleségül, akinek hozománya megalapozta a család anyagi helyzetét. Az ő fiúk viszont már külországból, rangján felül házasodott, a porosz királyi családdal rokonságban álló Hohenzollern-lányt vett nőül.

1883-ban ideiglenesen történt még egy temetés a kriptába. Átmenetileg ide temették el Sallér Judit unokáját, tolnai gróf Festetics (II.) Györgyöt is. Őt azonban díszsírhelyének elkészülte után a molnári sírkertben helyezték végső nyugalomra.

Végezetül megemlítem, hogy nagy valószínűséggel Molnári Kelemen győri püspök hamvai is a templom mélyén pihennek, ahogy arról már korábban írtam.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed vagy kérdésed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.03.19. 10:24 Szólj hozzá!

Címkék: templom névsor egyháztörténet szenttamás festetics györgy molnári sallérok molnári kelemen

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr124325336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása