krumplik.jpgAhogy arról korábban már többször is írtam (pl. itt), Molnári legnagyobb birtokosai, a jakabházi Sallérok nagyon precízen dokumentált gazdálkodást folytattak; melyről kimutatások, számlák, fizetési listák is fennmaradtak. A mai bejegyzésben egy 1812. május 3-án kelt kifizetési listát ismertetek.

A címe: "Kukoritza, Krumpli űltetűk és hasogatók Ki fizetésének leírása". A listán szereplők nem robot fejében, hanem pénzért végezték a munkát az uradalom gazdaságában (jóllehet, bizonyára kivétel nélkül jobbágyok voltak). Egy napi munkáért 45 krajcárt fizettek a 8 dolgozónak. Lássuk a neveket (a papíron szereplő helyesírás szerint):

3 teljes napot dolgozott, és ezért fejenként 2 ft 15 krajcárt kapott: Varga Bőzse, Timár Nani, Fliszár Juli, Horváth Istók, Treplán Gyuri és Szabó Kari

2 napot dolgozott: Németh Bőzse, aki így 1 ft 30 kr munkabért vehetett fel.

1/2 napot dolgozott Süle Istók, aki azonban nem 45, hanem csak 26 krajcáros napidíjat kapott, ami fél napra 13 kr keresetet jelentett neki. (Talán kisgyerek volt, ezért kapott kevesebb bért.)

Összesen 20 és fél napot dolgoztak, és 15 ft 13 kr munkabért kaptak érte.

A listát Tallián György (+), Szalai János (+) gazda és hajdú, Jósa Ádám ispán és Pulai Péter íródeák látta el kézjegyével. A +-tel jelöltek írástudatlanok voltak, mert csak keresztet tettek a papírra a nevük mellé.

Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár P 286 Sallér-család iratai 6. csomó: Számadások. 5.: Molnári. 536. o.

Kapcsolódó bejegyzések:

Krumpli- és kukoricakapálók a Sallér-birtokon

Maghordók és kukoricaszedők

Sarjúgyűjtők

Szénagyűjtők 1812 júliusában

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!  

Szerző: kugi  2015.05.04. 09:35 Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság névsor molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr47427152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása