sarjúgyűjtők.jpegMivel sok forrás rendelkezésre áll, ezért a mai bejegyzésben - a szénagyűjtők, ill. a kapások felsorolása után - folytatom a Sallérok molnári uradalma mezőgazdasági idénymunkásainak bemutatását 1812-ből. Ezúttal a sarjúgyűjtőket és keresetüket sorolom fel. 

Sarjúnak (sarjúszénának) nevezzük a széna 2., 3. kaszálását, vagyis az első kaszálás után kisarjadt növényekből készült szénát.

A felsorolt jobbágyok ezt a munkát a robotterheiken felül, külön pénzért végezték el! 

Az 1812. olvashatatlan nevű hónap (valószínűleg augusztus vagy szeptember) 27-én kelt listában a molnári sarjúgyűjtők az alábbiak (korabeli helyesírással):

Balog Eörse, Bondor Kata, Fliszár Juli, Vakodi (vagy Vakolai) Nani, Tóth Trézsi, Galambos Marinka, Diénes Anna, Timár Nani, Szabó Kati, Kábosztás Nani, Festő Böse, Török Juli, Németh Istók, Tóth Kati, Treplán Éva, Kökény Rózsi, Süle Gyuri. Ők 3 és fél, 5 vagy 7 napot dolgoztak, a nagy többségük nő!

A lista püspökieket is felsorol, ami azért érdekes, mert Püspökiben nem a Sallérok voltak a földesurak, hanem a szombathelyi püspök! De lehet, hogy abban az évben a Sallér-birtokon nagy szükség volt munkáskézre, a püspökiek pedig elmentek 2 faluval arrébb is a jó kereset reményében. A sarjúgyűjtő püspökiek névsora: Töttösi Rózsi, Henye Juli és Böse, Kiss János, Ábrahám Nani, Kováts Böse, Sipos Kati és Ferkó, Hentsei Böse. Ők 1-től 7 napig terjedő időtartamot dolgoztak.

A feljegyzésben továbbá 8 újlaki (3 férfi, 5 nő) és 9 hídvégi személy (6 férfi, 3 nő) is szerepel.

Mindösszesen: 146 nap munkáért 219 Ft-ot fizettek ki nekik (vagyis 1 napi munkáért 1 Ft 30 krajcár járt). A kifizetést igazolták az uradalom részéről: Szalai János hajdú, Tallián György és Takács István majorgazdák, Jósa Ádám ispán, Horváth József pajta(?)bíró.

Forrás: Magyar Országos Levéltár P 286 Sallér-család iratai 6. csomó: Számadások. 5.: Molnári. 519. o. A kép illusztráció.

Kapcsolódó bejegyzések:

Fizetések a molnári uradalomban (1795)

A molnári vendégfogadó bérbe adása 1817-ben

A gubacs eladása zsidóknak (1820)

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2014.08.27. 09:27 Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság névsor püspöki molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr136610011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása