kukoricaszedés.jpgMivel a Molnárit birtokló Sallérok gazdálkodásáról sok forrás fennmaradt, ezért a mai bejegyzésben - a szénagyűjtők, a kapások és a sarjúgyűjtők felsorolása után - folytatom az uradalmuk mezőgazdasági idénymunkásainak bemutatását. 

1812. november 29-én, Molnáriban kelt az a fizetési lista, ami az 1812. évi maghordókat és kukoricaszedőket, ill. a keresetüket sorolja fel. Tehát ezek a jobbágyok nem a robot terhére végezték ezt a munkát, hanem külön pénzt kaptak érte. Nézzük a listát (a korabeli helyesírás szerint)!

Molnáriban: Timár Nani: 11 és 1/2 nap=17 ft 15 krajcár, a többiek lényegesen kevesebbet, 1-3 napot dolgoztak: Horvát Éva, Tamás Bőse, Varga Kati, Tóth Nani, Bondor Kata, Kusló Miska, Horvát Kata, Fliszár Kati, Fakas Kati, Németh Juli, Borza Nani, Kiss Bőse, Kelemen Kati. Összesen: 33 és 1/2 nap=50 ft 15 kr

Szent=Tamáson: Fekete Bőse, Galambosné, Babós Iuli, Horvát Éva, Tóth Nani, Sándor Bőse

Hidvégen: 7 személy, 1-4 napi munkával

A 3 faluban összesen 60 és 1/2 napnyi időt dolgoztak az emberek, amiért 90 fr 45 kr bér lett kifizetve.

A listából jól látszik hogy zömmel fiatal lányok végezték ezt a munkát, hiszen csak egy férjezett asszony és egy férfi szerepel köztük.

Az iratot az uradalom részéről az alábbi személyek láttamozták: Szalai János hajdú, Tallián György gazda, Takáts István gazda, Fekete Mihál gazda (ők a nevük után csak egy X-et tettek, tehát írástudatlanok voltak) és Iósa Ádám ispán (az egyetlen, aki alá tudta írni a papírt)

Forrás: MOL P 286 Sallér-család iratai 6. csomó: Számadások. 5.: Molnári. 517. o. A kép illusztráció.

Kapcsolódó bejegyzések:

Fizetések a molnári uradalomban (1795)

A molnári vendégfogadó bérbe adása 1817-ben

A gubacs eladása zsidóknak (1820)

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.11.28. 08:38 Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság névsor szenttamás molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr976924427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása