magok.jpgAhogy arról korábban már többször is írtam (pl. itt), Molnári legnagyobb birtokosai, a jakabházi Sallérok nagyon precízen dokumentált gazdálkodást folytattak; melyről kimutatások, számlák, fizetési listák is fennmaradtak. A mai bejegyzésben egy 1812. május 3-án kelt kifizetési listát ismertetek.

A címe: "Annó 1812. Az Uradalomban Tavaszi vetéskor esett mag hordók Ki Fizetésének le irása". A listán szereplők nem robot fejében, hanem pénzért végezték a munkát az uradalom gazdaságában (jóllehet, bizonyára kivétel nélkül jobbágyok voltak). A munkáért naponta 45 krajcárt fizettek ki. Lássuk a neveket (a papíron szereplő helyesírás szerint), ill. a ledolgozott időt és a kereseteket: 

Molnáriban: Treplán Kari 4 nap = 3 ft, Németh Bőzse, Timár Nani, Fliszár Kari, egyenként 2 nap = 1 ft 30 kr, Tóth Eőrzse 1 nap = 45 kr; összesen: 11 nap = 8 ft 15 kr 

Szent Tamásban: Fekete Bőzse 2 és 1/2 nap = 1 ft 52 és 1/2 kr, Tóth Iuli 2 nap = 1 ft 30 kr; összesen: 4 és fél nap = 3 ft 22 és 1/2 kr

Hídvégről további 2 főnek kifizettek 4 napi munkáért 3 ft-ot

Summa summarum: 19 és 1/2 nap = 14 ft 37 és 1/2 kr

A listát Szakál János (+), Fekete Mihál (+), Takáts István (+) majorgazda és hajdú, Jósa Ádám ispán és Pulai Péter íródeák látta el kézjegyével. A +-tel jelöltek írástudatlanok voltak, mert csak keresztet tettek a papírra a nevük mellé.

Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár P 286 Sallér-család iratai 6. csomó: Számadások. 5.: Molnári. 537. o.

Kapcsolódó bejegyzések:

Kukorica- és krumpliültetők a Sallér-birtokon 

Krumpli- és kukoricakapálók

Maghordók és kukoricaszedők

Sarjúgyűjtők

Szénagyűjtők 1812 júliusában

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!  

Szerző: kugi  2015.05.29. 07:22 Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság névsor szenttamás molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr577489752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása