Kapálás.jpgAhogy arról korábban már többször is írtam, Molnári legnagyobb birtokosai, a jakabházi Sallérok nagyon precízen dokumentált gazdálkodást folytattak; melyről kimutatások, számlák, fizetési listák is fennmaradtak. A mai bejegyzésben egy 1812. július 31-én kelt kifizetési listát ismertetek.

Eszerint Molnáriban, a Sallérok birtokán kukorica-és krumplikapálást végeztek 1812. júliusában az alábbi személyek (akik nem az uradalom alkalmazottai, hanem jobbágyok voltak):

Boros Kati, Henye Juli, Sipos Kati, Kiss János, Osztovány Örzse, Gángó Jutka, Jugovits Jankó és Juli, Hentsei Kari és Bözse, Horváth Kari, Sziártó Nani, Marton Tresi, Németh Juli, Moritz Józsi, Szegeti Ferkó, Berbás Istók, Török Juli.

Nagy valószínűséggel mindannyian (vagy legalábbis a zömük) molnári volt. (Ez a lista tehát az egyes családok felmenőinek kutatásához is érdekes lehet!) Ők személyenként változó időtartamot dolgoztak, de mindez együttesen 25 napot tett ki, amiért 50 Ft fizetést osztottak ki köztük.

Forrás: Magyar Országos Levéltár P 286 Sallér-család iratai 6. csomó: Számadások. 5.: Molnári. 529. o. A kép illusztráció.

Kapcsolódó bejegyzések:

Fizetések a molnári uradalomban (1795)

A molnári vendégfogadó bérbe adása 1817-ben

A gubacs eladása zsidóknak (1820)

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2014.08.06. 08:24 Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság névsor molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr976549141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása