rezkilincs.jpg1812. május 18-án kelt a molnári Sallér-uradalomban az az irat, amely a réz-tisztogatók kifizetését tartalmazta. Ma ennek a tartalmát mutatom be.

Ahogy arról korábban már többször is írtam (pl. itt), Molnári legnagyobb birtokosai, a jakabházi Sallérok nagyon precízen dokumentált gazdálkodást folytattak, melyről kimutatások, számlák, fizetési listák is nagy számban fennmaradtak.

A réz-tisztogató munka során összesen 28 napnyi munkáért fizettek ki 28 forintot. (Nyilván sok volt a rézkilincs, fogantyú, rézmozsár, réz-gyertyatartó, stb. a kastélyban.) És akik dolgoztak: Fliszár Kari és Iuli (természetesen Juli, de a korabeli íródeák így írta le), Bondor Kata, Kiss Iuli, Varga Iuli, Treplán Gyuri és Kari, Szabó Kari, Varga György és Iuli, Szakonyi Istók, Geregyei Kari, Timár Nani, Seregél Iankó (azaz: Jankó - KG), Horvát Kata, Vakolai Nani, Bárdi Kristina, Nagy Ióseph, Bogdán János.

Bogdán János minden bizonnyal érettebb férfiember lehetett, mert nem Jankóként írták le, és talán ugyanez igaz Nagy Józsefre is. Érdekes, hogy a férfiak között felülreprezentáltak a Kari, míg a nők között a Juli nevű személyek. Hogy mindannyian molnári lakosok voltak-e, vagy más faluból (pl. Szenttamásról, Püspökiből) is voltak-e köztük, az nem derül ki az iratról. 

A kifizetést az írástudatlan - a neve mellé keresztet rajzoló - Szalai János hajdú, az írástudó Jósa Ádám ispán és Pulai Péter íródeák igazolta.

Forrás: Magyar Országos Levéltár P 286. Sallér-család levéltára 6. cs.: Számadások 5. Molnári 535.

 

Kapcsolódó bejegyzések - 1812-ből:

Bor-eladás a Sallér-birtokon

Vetőmaghordók a Sallér-birtokon

Halastó-ásók a Sallér-birtokon

Szénagyűjtők a Sallér-birtokon

Sarjúgyűjtők a Sallér-birtokon

Kukorica- és krumpliültetők

Kukorica- és krumplikapálók

Maghordók és kukoricaszedők

Italok a molnári kastélyban

Állatleltár 1812-ből

Gabonaleltár 1812-ből

Vasáru-vásárlás a Sallér-birtokon

Különféle kiadások a Sallér-birtokon 1812-ben

A molnári uradalom részleges jövedelem tabellája

A molnári téglás munkája és fizetése 1812-ben

  >>> Az előző poszt: Vegyes fotók 51. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2021.05.17. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság névsor molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr2116561200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása