1744. március 9. fontos dátum községünk (birtok)történetében. Ekkor Mária Terézia királynő jakabházi Sallér (I.) Istvánnak adományozta Molnári község azon részét, amelyet a megadományozott a felesége, Nádasdy Klára után használt (mivel apósának nem volt fiúörököse). Ettől kezdve közel egy évszázadig a Sallér-család tagjai Molnári legnagyobb földesurai és a szenttamási templom kegyurai. Ebben a bejegyzésben róluk írok.

A Sallérok első ismert őse a 16. század elején szerzett birtokot a Szentgotthárd melletti Jakabházán (innen vették nemesi előnevüket), amit házasságokkal tovább gyarapítottak. Címerük: kék mezőben jobbra ágaskodó arany oroszlán, jobbjában török fejes egyenes kardot tart függőlegesen. Sisakdísz: nyílt fekete sasszárnypár között növekvő pajzsalak, takarók: kék-arany, vörös-ezüst.

A család egyre magasabbra jut: a 17-18. század fordulóján Sallér László vasi főszolgabíró, fia, a már említett István előbb vasi alispán, majd alnádor lesz. (Alnádor: a nádor helyettese, elsősorban annak bírói feladatai során. Nádor: a király helyettese, annak távollétében az ország helytartója, legfőbb zászlósura és főbírája.)

Sallér István az addigi kétszobás molnári nemesi kúria helyén egy emeletes kastély épített, amelyben házi kápolna is létesült. SallérIstván1764.jpgA szenttamási templom kegyura is ő volt; így ebben az időszakban ott is sok építkezés zajlott (lásd itt), és családi sírboltot is építtettek a templom szentélye alá. 1762-ben bekövetkezett halála után Sallér Istvánt ebben helyezték örök nyugalomra. 1765-ben elhunyt feleségét, Nádasdy Klárát is ide temették. A temetésén elmondott gyászbeszéd nyomtatásban fennmaradt.

A birtokot fiuk, Sallér (II.) István (1726-1789) örökölte (aláírását lásd fent), aki híresen jól gazdálkodott. Ő főszolgabírói tisztséget töltött be. Özvegye, Motesiczky Judit a század ’90-es éveiben több alkalommal is összetűzésbe keveredett a kisebb molnári nemesekkel. Halála előtt végrendeletet készített, mely megtalálható a plébánián. 1796-os elhunytakor ő is a templomi kriptába temetkezett. Mindkettejük temetésén elmondott gyászbeszéd nyomtatásban is fennmaradt.

Sallérok családfája 2.JPG

A Sallérok családfája (a szerző összeállítása)

Fiúgyermek hiányában lányuk, a jogilag fiúsított Sallér Judit (1766-1829) örökölte birtokaikat. Róla majd egy másik bejegyzésben lesz bővebben szó.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.01.09. 12:44 Szólj hozzá!

Címkék: kastély molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr643530797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása