Ahogy egy korabeli bérleti szerződés bemutatásánál már említettem, a 18-19. század fordulóján a Molnáriban birtokos Sallérok rendkívül jól szervezett és jól dokumentált gazdálkodást folytattak. Ennek egyik ékes bizonyítéka az a szerződés is, mely csaknem 200 évvel ezelőtt, pontosan 1820. augusztus 27-én köttetett a molnári és szenttamási urasági erdőkben (térkép itt látható) termett gubacs értékesítéséről. (Gubacs: egyes növényeken, mint pl. a tölgyfa levelén, makkján, szárán képződött szövetdaganat, amit tinta és vérzéscsillapító kenőcs készítésére, szövetfestésre és -cserzésre használnak.)

Gubacs_18200001.jpg

A szerződés első bekezdése, a tetején a dátummal

A dokumentum szerint Sallér Judit molnári tisztsége (azaz: uradalma) köt szerződést három körmendi zsidó kereskedővel (mint árendásokkal, azaz: bérlőkkel), Kaudecz Mihállyal, Micher Leopolddal és Kaudecz Józseffel a molnári és szenttamási uradalmi erdőkben termett gubacs felvásárlásáról.

A kontraktus első pontjából megtudjuk, hogy a gubacs felvásárlásának jogát a 3 személy licit útján nyerte el 1070 Ft-os ajánlattal. A gubacsot szeptember 8. és október 15. között kötelesek összeszedni, addig sertések nem mennek az erdőbe. Az uradalom a felszedett gubacsnak maximum 3 hónapig raktárhelyet biztosít. Ha a gubacsot tolvajok az erdőn megdézsmálják, akkor az uradalom a bérlőknek adja a tőlük lefoglalt terményt, a kiszabott büntetés harmada a bérlőket, harmada az uradalmat, harmada pedig a nyomravezetőt illeti.

A szerződés 5. pontja kimondja, hogy a bérlőknek a szerződéses összeg felét, 535 Ft-ot váltó formájában azonnal, a többit pedig október 15-én - vagy ha előbb elszállítják a gubacsot, akkor a szállításkor - kell kifizetniük. Az uradalom fenntartja magának a jogot, hogy a nem teljesülő kifizetést akár a gubacsból, akár a bérlők ingó és ingatlan vagyonából is rendezhesse...

Az 1820. augusztus 27-én Molnáriban kötött szerződést az uradalom részéről Horváth Ignácz "inspector" és Freyburger János írta alá.

A szerződés a Magyar Országos Levéltárban a Sallér-család iratai között található (P 275 fond 112. csomó 5.c. Molnári 129.)

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2013.08.28. 09:02 2 komment

Címkék: gazdaság molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr125476654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szarokatiszátokra 2016.03.03. 17:35:02

PONTOS SZERZŐDÉS ÉS TELJESÍTÉS!! AKKOR IS VOLTAK ZSIVÁNYOK AZ IS KI DERÜL AZ ÍRÁSBÓL !AKKOR NEM VOLT NAV .....

kugi · http://kugi.blog.hu 2016.03.04. 08:56:38

@szarokatiszátokra: Mivel az "ajánlattételi eljáráshoz" (azaz: a licithez) képest később valósult meg a teljesítés, továbbá nagy összegű szerződésről volt szó, amit egy uradalom kötött, ezért fontosnak tartották, hogy dokumentálják az ügyletet (olyan részletekre is kiterjedően, mint a gubacs esetleges megdézsmálása).
Ha két parasztember piaci egyezségéről lett volna szó, akkor elég lett volna, ha a tenyérbe köpnek és utána egymás markába csapnak.
süti beállítások módosítása