Kedves Olvasók! Az 1945-ös eseményekről írt könyvem kapcsán interjú készült velem, ami 2 rádióban is hallható lesz most vasárnap (dec. 20-án):
- reggel 8.05-től a Körmend Rádióban (FM 99.8) vagy élőben a rádió honlapján: https://kormendfm.hu
- du. 14 órától pedig a Credo Rádióban (FM 98.8) vagy élőben a rádió honlapján: http://www.credoradio.hu
Hallgassák szeretettel! És aki kedvet kapott a vásárláshoz, kérem, jelezze nekem az igényét!

A mai bejegyzésben az 1941-es születésű Marton Zoltántól kapott családi fotók közül mutatok be 10 db-ot. Zoli bácsinak ezúton is köszönöm a képeket!

mz12.jpeg

Az első képen Zoli bácsi bátyját, az 1937-es születésű Marton Józsefet látjuk lóháton szüretikor, valamikor az 1940-es években. Martonék háza mindig a hajnalka nevű virággal volt befuttatva, ezt látjuk a háttérben. Valószínűleg a ló is a Marton-családé volt, mivel 2 lovuk mindig volt. Ezzel Simon János fogatos járt: a környékbeli házaktól szedte össze az őrölni való gabonát, azoktól a gazdáktól, akik nem tudták megoldani a szállítást, majd vitte vissza nekik a lisztet.

mz1.jpeg

Az 1945-ös elsőáldozó gyerekek csoportképét látjuk, az első sorban középen Marton József térdel. Zoli bácsi másokat nem tudott beazonosítani. Szívesen veszem a többi kisgyerek megnevezését! 

mz2.jpeg

Színdarabot előadott gyerekeket látunk 1952-53 körül pedagógusokkal (középen Gyarmati István, a jobb szélen Pungor Imre). Felülről a 2. sorban balról a 2. (csíkos ruhában): Horváth Klára, előtte Kranczl Katalin. Ki tudja, kik a többiek?

mz6.jpeg

Valószínűleg ugyanannál a színdarabnál (esetleg másik évben?) készült ez a kép is. Balról az 1. Horváth Klára, a 3. Pungor Imre (Bandinak hívták), Marton Zoltán a mókus, Czigány Anna (az állomáson lakott pályamester lánya) a gomba, Kranczl Katalin jobbról a 2.

mz3.jpeg

1934. júliusában készült a fenti fotó. Szíjjártóéknál masináltak Tóth Sanyi bácsi gépével. A kép hátulján az alábbi nevek olvashatók: Kiss Feri, Babos Antal, Szijártó István, Hencsey vagy Kenesey egy.(?)

mz4.jpeg

Ugyancsak egy 1934-es, masinálásról (talán ugyanarról?) készült a kép, de ezúttal több asszonyt látunk. Balról Szalai János, Jobbágyi Erzsébet, Székely Anna, Piri Katalin, a férfi Babos Gyula, aztán Székely Teréz, hátul középen Babos Antal, a háttal álló kislány Marton Magdolna (később Hajas Lászlóné) lehet.

mz7.jpeg

A malomhoz kiránduló gyerekek csoportképe. A zsúptetős ház a molnárlegények egykori háza, kocsiszín is volt itt, elöl pedig szoba volt a molnárlegényeknek (ma már nem áll). Jobbra hátul kalapban Pungor Imre tanító.

mz8.jpeg

A Marton család 3 generációja. Marton István malomtulajdonos pipázik, a jobb szélen fia, József, középen a felesége, Szanati Mária, a karján pedig a lányuk Magdolna (Zoli bácsi nővére).

mz10.jpeg

Újra jelmezes gyerekek fényképe következik 1954-ből. Hátul középen a királyfi Marton Zoltán, tőle srégen jobbra Kranczl Katalin, Zoli bácsitól jobbra Czigány Anna, majd a sor jobb szélén Szabó Julianna (Jobbágyi Károlyné). Zoli bácsi előtt középen: Szemes Dezső. Az 1. sorban balról a 2. Kiss Magdolna, a 2. sor jobb szélén Szabó Katalin (Kaszás Péterné) látható

Frissítés - 2022.09.08.: Szemes Dezső bácsi elküldte a képen látható összes gyerek névsorát, 

Térdelnek, balról jobbra: Vargyu Éva, Kiss Magdolna, Kiss Valéria, Szabó Rozália, Pápai Teréz, Varga Mária, Czirók Klára.

Első álló sor balról: Sidlovszky Tibor, Pungor Tamás, Varga József, Szemes Dezső, Kovács Rozália, Dóka Imre, Csejtey Ferenc, Németh Ferenc, Szabó Katalin.

Második álló sor balról: Rodler Julianna, Kranczl Katalin, Marton Zoltán, Marton Julianna, Völler Zsuzsanna.

Fent: Czigány Anna

Dezső bácsinak köszönöm a neveket!

mz11.jpeg

Végül jöjjön egy kép, ami a malomépület előtt készült 1933-ban. A hátulján lévő feliart szerint az alábbi személyek vannak rajta: Marton József, ismeretlen parasztember, Jenei, Tihamér, Desics (ők molnárlegények a malomban) és puskával Horváth István vadőr

Aki felismert valakit a fenti képeken, kérem, jelezze nekem!

 

Az előző "vegyes fotók" témájú bejegyzések:

Vegyes fotók 49.

Vegyes fotók 48.

Vegyes fotók 47.

Vegyes fotók 46.

Vegyes fotók 45.

Vegyes fotók 44.

Vegyes fotók 43.

Vegyes fotók 42.

Vegyes fotók 41.

Vegyes fotók 40.

Vegyes fotók 39.

Vegyes fotók 38.

Vegyes fotók 37.

Vegyes fotók 36.

Vegyes fotók 35.

Vegyes fotók 34.

Vegyes fotók 33.

Vegyes fotók 32.

Vegyes fotók 31.

Vegyes fotók 30.

Vegyes fotók 29.

Vegyes fotók 28.

Vegyes fotók 27.

Vegyes fotók 26.

Vegyes fotók 25.

Vegyes fotók 24.

Vegyes fotók 23.

Vegyes fotók 22.

Vegyes fotók 21.

Vegyes fotók 20.

Vegyes fotók 19.

Vegyes fotók 18.

Vegyes fotók 17.

Vegyes fotók 16.

Vegyes fotók 15.

Vegyes fotók 14.

Vegyes fotók 13.

Vegyes fotók 12.

Vegyes fotók 11.

Vegyes fotók 10. 

Vegyes fotók 9.

Vegyes fotók 8. 

Vegyes fotók 7.

Vegyes fotók 6.

Vegyes fotók 5.

Vegyes fotók 4.

Vegyes fotók 3.

Vegyes fotók 2.

Vegyes fotók 1.

+1: Két kép Molnáriból

Ha Ön is szívesen megmutatná a nyilvánosságnak a (Püspökmolnáriban készült vagy a faluhoz egyéb módon kapcsolódó) régi családi fotóit, kérem, küldje el őket e-mailben (címem: kugiblogja@gmail.com), vagy írjon/hívjon/keressen, és elmegyek értük! (A képeket szkennelés után sértetlenül visszaadom!)

>>> Az előző poszt: Bor-eladás a molnári Sallér-birtokon 1812-ben <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2020.12.18. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: kép iskola mezőgazdaság malom szüreti felvonulás püspökmolnári püspöktamási

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr5216346888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása