A mai bejegyzésben az idén 130 éves Püspökmolnári Önkéntes Tűzoltó Egyesület gazdag múltjából mutatok be néhány fotográfiát. Lássuk őket!

24.jpg

Ez az 1927-es tűzoltó csoportkép a molnári kocsmánál készült (megtalálható a Falukrónikában). Az azóta már elhunyt Sipos Józsefné (szül. Hegyi Irén) jóvoltából sikerült a legtöbb személyt beazonosítani. Irén néni szerint az alsó, ülő sorban balról jobbra: Kiss Lajos, Kiss Antal, Békefi Gyula, Piri Mihály, Gálos Béla, Sipos Imre (előtte a fiai: Imre és László), Szíjártó István, Babos József, Horváth Miklós, alulról a 2. sorban balról jobbra: Szalai Gergely, Szabó Kálmán, Szabó István, Piri János, Jobbágyi János, Molnár Géza, Kovács Ferenc, Kiss László, Szabó Gyula, alulról a 3. sorban balról 4 személy ismeretlen, Hegyi György, Kenesei Kálmán, Bódis György, Sipos József, a legfelső sorban balról jobbra: Varga Imre, Kiss István, Tóth Sándor, Tóth Gábor, Szalai Károly („Pulai apja”), Szabó Lajos, Varga Antal.

19f.jpg

Részlet az 1922-ben (újjá)alakult Rábamolnári Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1925-ös alapszabály-módosító közgyűléséről, rajta az egyesület pecsétje. (Ilyen pecsétet Rábaszenttamásról és Rábapüspökiből nem ismerünk. Ha valaki tud ilyenről, kérem, jelezze nekem!)

31.jpg

Tűzoltók műkedvelő előadással egybekötött mulatságon ugyancsak a molnári kocsma udvarán 1942-ben. (A fotó eredetijét sok évvel ezelőtt egy helytörténeti kiállításra Molnár Józseféktől kaptam.)

hk7.jpg

A képen az egykori tűzoltó női raj látható versenyzés közben, a fotót Horváth Klátáról kaptam. A kép egy járási tűzoltó versenyen készült: vagy 1968. május 12-én, községünkben, vagy 1969. május 11-én Vasváron. A női tűzoltók között Horváth Miklós parancsnok, Klári néni édesapja látható. (A női tűzoltók ezen versenyéről további fotókat közöltem ebben a bejegyzésben. A tv2 Aktív c. műsorának róluk készült kisfilmje pedig itt nézhető meg.)

hk8.jpg

Ugyanannak a járási tűzoltóversenynek a dísztribünje. (Emiatt én inkább arra tippelek, hogy ezek a képek 1969-ben Vasváron készültek.)

65.jpg

A fenti és a lenti kép már a közelmúltban, az 1990-es években készült: "vizes" tűzoltó gyakorlat a püspökmolnári iskola udvarán. (Varga György tűzoltó parancsnoktól valók a képek.)

66.jpg

 

Kapcsolódó bejegyzések:

A helyi tűzoltó egyesület megalakulása

A tűzoltó egyesület működésének első évei

Baranyai Gyula (1912-1991) tű. hadnagy tűzoltó testületi igazolványa látható ebben a bejegyzésben.

 

Az előző "vegyes fotók" témájú bejegyzések:

Vegyes fotók 30.

Vegyes fotók 29.

Vegyes fotók 28.

Vegyes fotók 27.

Vegyes fotók 26.

Vegyes fotók 25.

Vegyes fotók 24.

Vegyes fotók 23.

Vegyes fotók 22.

Vegyes fotók 21.

Vegyes fotók 20.

Vegyes fotók 19.

Vegyes fotók 18.

Vegyes fotók 17.

Vegyes fotók 16.

Vegyes fotók 15.

Vegyes fotók 14.

Vegyes fotók 13.

Vegyes fotók 12.

Vegyes fotók 11.

Vegyes fotók 10. 

Vegyes fotók 9.

Vegyes fotók 8. 

Vegyes fotók 7.

Vegyes fotók 6.

Vegyes fotók 5.

Vegyes fotók 4.

Vegyes fotók 3.

Vegyes fotók 2.

Vegyes fotók 1.

+1: Két kép Molnáriból

 

 >>> Az előző poszt: A községi termelőszövetkezet 1976-ban <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről

Szerző: kugi  2018.11.12. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: kép kocsma iskola tűzoltók névsor püspökmolnári rábamolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr1114366739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása