1szj.jpgA mai bejegyzésben olyan fotókat teszek közzé, amelyek számomra különösen kedvesek, hiszen a nagyanyám és a dédanyám is látható rajtuk, de Szilassy Jánosné, Juci néni adta őket. Lássuk a képeket!

Először itt balra a mai képek közül a legrégebbi látható: 1929-ben készült egy máriacelli zarándoklat alkalmával.

Hátul a jobb szélső asszony: Szilasy Jani bácsi nagyanyja (szül. Szabó Anna), mellette Piri Jánosné (szül. Szalai Anna, e sorok írójának egyik dédanyja, a falubeliek Naca néninek, mi a családban Maminak hívtuk), balról hátul: Szigeti Ernőné Juliska néni, az első sorban balról: Cser Margit nagymamája, középen: Piry Lajosné Etus néni nagymamája, jobbról: öreg Babos Jóska bácsi édesanyja látható.

Juci néni tudomása szerint Nagy László plébános szervezte a zarándokutat.

15szj.jpg

Ez pedig egy lelkigyakorlatos kép (a községi KALÁSZ szervezésében), a hátulján ez a dátum olvasható: 1942. március 17-19. A középen látható Toronyi nevű atya mellett balról Pungor Imréné tanítónő, mellette balra pedig Juci néni látható. A képen vannak még: Varga Anna (Kiss Gábor édesanyja, Pungornétól jobbra), Bakos Márta, Szanyi Ilus, Molnár Erzsébet (később Németh Józsefné, a 2. sorban jobbról a 2.), Böröcz Bözsi néni, Balázs Nusi, Tőke Teréz, Gálos Ilona (Gálos Lajos testvére), Gombor Mária, Antal Magdolna, egy zsennyei lány (Sulyok Antal testvére), Molnár Anna, Dávid Anna, Kovács Ilona (Káldyné), Nagy Mária, Kiss Ilona, Jesztl Matild, Cser Margit, Majsa Aranka, Ács Klára (2. sorban balról a 2.), mellette pedig a nagymamám, Piri Mária, továbbá Sipos Irén, Babics Magdolna (Vámos Ernőné), Sipos Manci, Kiss Manci, Majsa Anna, Molnár Jolán, Piri Emília (Juci néni nővére).

16szj.jpg

Egy KALOT/KALÁSZ-képet látunk fent, melyen középen világos ruhában Pungor Imréné (Sütő Mária) látható, férje pedig a kép bal szélén áll. A helyi KAL-szervezetről ebben a bejegyzésben írtam, és valószínűleg az ott közölt kép és a fenti fotó ugyanakkor készült. Vajon nem éppen az 1944-es zászlószentelésen, amiről itt írtam? Akinek van információja, kérem, tudassa velem!

25szj.jpg

Elsőáldozók Karsai plébánossal. Juci néni lánya, Szilasy Julianna a 2. sorban balról a 3. Nagy Ilona, Nagy Julianna is a képen van.

5szj.jpgAz egykori tánccsoportról látható egy fénykép balra, egy idegenbeli fellépésük alkalmával készült. A csoport Szalai Ferencné Marika vezetésével működött (ő nem volt pedagógus, csak a férje). Az álló sorban balról, jobbra Greffer Mária, Bakó Matild, Babos Anna, Lakics Irén, Körhöcz Ilona, Rodler Ilona, elöl Kovács Márta, Hujber Anikó, Vadalma Mária (úttörő egyenruhában), Szilassy Erzsébet, Németh Mária. (A néptáncoktatásról ebben, egy 1970-es fellépésükről pedig ebben a bejegyzésben írtam. )

A lenti képen pedig fiúcsapat látható a táccsoportból. A felső sorban balról: Varga Csaba, Kovács Ferenc, Pápai György, az első sor jobb szélén: Kiss József, középen Lajkó József, balról pedig Szilassy József látható.

6szj.jpg

Végül még egy kép a tánccsoportról. Balról indulva; Lakics Irén, félig takarásban Körhöcz Ilona, aztán Hujber Anikó, Greffer Mária, Rodler Ilona, Németh Mária, Szilassy Erzsébet, Babos Anna és Kovács Márta. Elöl középen Gyarmati Istvánné (szül. Piry Antónia) úttörő csapatvezető. Szalai Ferencné Marika néni a tánccsoport létrehozója, akkor várták második gyermeküket. Jó kis közösséget kovácsolt össze. Itt éppen Vasváron voltak úttörő seregszemlén a régi művelődési ház bejáratánál. Olvasónknak, Kiss Ervinné született Kovács Mártának köszönöm a pontosítást!

24szj.jpg

Az előző "vegyes fotók" témájú bejegyzések:

Vegyes fotók 16.

Vegyes fotók 15.

Vegyes fotók 14.

Vegyes fotók 13.

Vegyes fotók 12.

Vegyes fotók 11.

Vegyes fotók 10. 

Vegyes fotók 9.

Vegyes fotók 8. 

Vegyes fotók 7.

Vegyes fotók 6.

Vegyes fotók 5.

Vegyes fotók 4.

Vegyes fotók 3.

Vegyes fotók 2.

Vegyes fotók 1.

+1: Két kép Molnáriból

 

>>> Az előző poszt: Ötven éve történt 64. <<<

Ha Ön is szívesen megmutatná a nyilvánosságnak a (Püspökmolnáriban készült vagy a faluhoz egyéb módon kapcsolódó) régi családi fotóit, kérem, küldje el őket e-mailben (címem: kugiblogja@gmail.com), vagy írjon/hívjon/keressen, és elmegyek értük! (A képeket szkennelés után sértetlenül visszaadom!)

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2017.07.14. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: kép egyesület névsor egyháztörténet püspökmolnári püspöktamási

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr2912662219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása