A mai bejegyzésben folytatom a Szilassy Jánosnétól, Juci nénitől kapott fotók közzétételét. Ezúttal katonákat ábrázoló képek következnek. Lássuk őket!

4szj.jpg

Először egy csoportképet látunk, melyen a 3. sorban balról a 2. Juci néni apósa, id. Szilassy János. A kép 1944-ben készült, Juci néni apósa abban az évben meg is halt.

3szj.jpgA bal oldali képen is id. Szilassy Jánost látjuk, aki már az I. világháborúban is harcolt, komoly sebülést is szerzett: tüdőlövést kapott.

1938-ban, a Felvidék visszacsatolásakor újra bevonultatták.

 

 

 

 

 

 

Lent egy II. világháborús fotót látunk. 

Az egész csapat a Don-kanyarban maradt, az egyetlen gépkocsivezetőt kivéve (az álló sor jobb szélén találjuk őt, egyébként nyőgéri volt és Juci néni rokona (a sógorának az unokatestvére); a bal szélső Szilasy Jani bácsi bátyja, Szilasy József (1942-ben eltűnt), a jobb alsó személy szintén községünkbeli volt:  Sipos Imre (id. Sipos Sándor testvére).

7szj.jpg

8szj_crop.jpgA bal oldali képen Szilasy Józsefet látjuk, Jani bácsi testvérét. Ő 1922-ben született, önkéntesként ment ki a frontra, itt még civil ruhában látható.

A képet a frontról küldte haza, mert a hátulján ez a szöveg olvasható: "Emlékül drága jó szüleimnek szerető gyermeküktől Józsitól. Oroszországból 1942. szept. 27."

Szilasy József 1942-ben elesett a háborúban.

Neve olvasható a II. világháború hősi halottjainak emléktábláján.

 

 

 

 

 

 

 

9szj.jpg Egy I. világháborús képet látunk balra, rajta a tábori konyha két szakácsával. 

A bal oldalon Juci néni édesapja, Piri József látható. Ő egyébként a Piri Mihály-féle házban lakott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12szj.jpgA bal oldali férfi nem községünkben lakott: ő egy egy tábori pap, Juci néni édesapja az ő tiszti szolgája volt.

A képet a pap adta Piri Józsefnek, a hátulján ez a szöveg olvasható: "Jóskámnak a Galiciában együtt töltött idők emlékére Ukrániába való elvonulásunk előtt. 1918. júl. 1-én. Salati Ferenc tábori lelkész, Erdély egyh. megyei pap."

 

 

 

 

 

 

 

Végezetül: a lenti két fotográfián Juci néni apósának bátyja, Szilasy Antal látható katonaként, aki nagyon fiatalon meghalt. Sopronban készült a fénykép, még az I. világháború idején.

13szj.jpg14szj.jpg

Szolgálati közlemény: Most egy kis rövid nyári szünet következik, a jövő heti bejegyzések elmaradnak. Folytatás június 26-án.

Az előző "vegyes fotók" témájú bejegyzések:

Vegyes fotók 15.

Vegyes fotók 14.

Vegyes fotók 13.

Vegyes fotók 12.

Vegyes fotók 11.

Vegyes fotók 10. 

Vegyes fotók 9.

Vegyes fotók 8. 

Vegyes fotók 7.

Vegyes fotók 6.

Vegyes fotók 5.

Vegyes fotók 4.

Vegyes fotók 3.

Vegyes fotók 2.

Vegyes fotók 1.

+1: Két kép Molnáriból

 

>>> Az előző poszt: Ötven éve történt 63. <<<

Ha Ön is szívesen megmutatná a nyilvánosságnak a (Püspökmolnáriban készült vagy a faluhoz egyéb módon kapcsolódó) régi családi fotóit, kérem, küldje el őket e-mailben (címem: kugiblogja@gmail.com), vagy írjon/hívjon/keressen, és elmegyek értük! (A képeket szkennelés után sértetlenül visszaadom!)

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2017.06.16. 08:48 Szólj hozzá!

Címkék: kép püspöktamási II. világháború rábapüspöki I. világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr7212593983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása