A mai bejegyzésben folytatom a Simonyi-Kovács Melinda által küldött képek bemutatását; ez az utolsó válogatás. Lássuk őket! 

skm21.jpg

Az első kép Melinda és édesanyja szerint a Püspöktamási Evangélikus Elemi Népiskola diákjainak 1936-os fotója. Az alsó sorban jobbról a második Melinda nagyapja, a Püspökiben élt Szabó Károly (1927-1982).

Ugyanakkor furcsa, hogy lányok nincsenek a képen, pedig ők is jártak akkor az evangélikus iskolába, illetve a hátul látható férfit (tanító? lelkész?) sem sikerült beazonosítani. Nem az itt tanító Balikó Mihály, az biztos. Esetleg valamelyik Ormosi-testvér? Vagy a nemeskoltai evnagélikus tanító? A lányok hiányára magyarázat lehet, hogy csak az 5-6. osztályosok vannak a képen, mert a lányok akkoriban információm szerint csak 4 osztályt jártak.

Akinek van ötlete a megfejtésre, kérem, írja meg!

skm22.jpg

Szabó Károly a következő osztályt már Vasváron a Magyar Királyi Állami Dr. Vass József Polgári Fiúiskolában végezte. Az iskola itt látható csoportképén ő a felső sorban balról a negyedik. Elöl pedig a tanári kar tagjai ülnek. A kalapos tanárnő Mesterházy Ida, ő volt az osztályfőnök. Ki tud megnevezni még valakit a képről?

skm33.jpg

A fenti képen látható felnőttek: Keneseiné Ili néni és Melinda nagymamája, Szabó Károlyné szül. Fülöp Magdolna (1928-2001), közöttük Melinda édesanyja, Szabó Éva. A két kisgyerek Kenesei István és Gyöngyi.

skm34.jpg

Kenesei Kálmán és felesége, Ilona esküvői képe. A menyasszony mellett balról Szabó Pista bácsi, Kaszás Péterné Kati néni édesapja. Aki tudja, kik lehetnek a többiek, kérem, írja meg!

skm35.jpg

A püspöki Sipos-ház előtt az 1930-as évek elején készült fotó. Balról jobbra: Melinda nagyapja, Szabó Károly (1927-1982) és dédanyja, (Sipos Ilona 1909-1998), id. Kenesei Kálmánné Ilka, előtte a fia, ifjabb Kenesei Kálmán, a katona pedig Kenesei Antal pilóta. Az idős néni és a pipázó bácsi kiléte nem ismert.

skm36.jpg

A fenti kép kép 1963-ban készült. A gyerekek balról jobbra: Sipos Julianna, Gálos Teréz, Szabó Éva (olvasónk édesanyja). A felnőttek: id. Jobbágyi Károly, Piri Terézia, Gyurácz Györgyné Ilus néni, Gálos Lajosné, Békefi Árpádné és Szabó Lajosné Sipos Ilona (1909-1998), Melinda dédmamája.

skm37.jpg

Ez a kép pedig Sipos Julianna esküvőjén készült. (Az ő édesapja volt a hadirokkant Sipos Feri bácsi volt, akinek az egyik lába fából volt.)
Az alsó sorban a koszorús lányok: Ács Klára, mellette áll balra a későbbi férje. A vőlegény mellett Szabó Éva, mögötte Sipos Ferenc áll. Az álló sorban balról az első lány Bakó Matild. A többieket felismeri valaki?

Frissítés - 2023.01.10: Babos Edit kiegészítése: "A vőlegény, Antal Lajos mögött a testvére, Antal József (szemüvegben) és felesége Marika, Szabó Éva mellett pedig a nővére és Csejtei Ferenc állnak." Köszönöm a kiegészítést!

skm38.jpg

Elsőáldozási kép 1963-ból. Középen dr. Horváth István esperes plébános. A gyerekek iskolai tablóképét ebben a posztban mutattam be.

skm40.jpg

Végezetül pedig lássuk Melinda másik ükszüleit (ők ülnek): Sipos Ferenc (1876-1914) és Sipos Ilona (1884-1958).
A kép azelőtt készült, hogy Sipos Ferencet elvitték az I. világháborúba. Az ükmama ölében Sipos Imre, az ükpapáéban Sipos Margit, a későbbi Sidlovszkiné. Sipos Ferenc mellett a lányuk, Sipos Ilona (1909-1998, olvasónk dédmamája), az ükmama mellett pedig annak első házasságából született lánya Körtvélyes Mária látható (Takács Mariska néni édesanyja).
Melinda szerint: "A papa ment a háborúba meghalni, de a mama a hétköznapok hőse. 28 éves korára kétszeresen özvegyült meg, 5 gyerekkel. A legkisebb az 1915-ben született Feri bácsi volt. Szerencse volt a szerencsétlenségben, hogy nagy vagyont hagyták rá, így azt élte fel, mire a gyerekek felnőttek. De addigra aztán teljesen elszegényedett."

Köszönöm Melindának - és édesanyjának - ezt a sok képet és a hozzájuk fűzött leírásokat, történeteket!

 

Az előző "vegyes fotók" témájú bejegyzések:

Vegyes fotók 41.

Vegyes fotók 40.

Vegyes fotók 39.

Vegyes fotók 38.

Vegyes fotók 37.

Vegyes fotók 36.

Vegyes fotók 35.

Vegyes fotók 34.

Vegyes fotók 33.

Vegyes fotók 32.

Vegyes fotók 31.

Vegyes fotók 30.

Vegyes fotók 29.

Vegyes fotók 28.

Vegyes fotók 27.

Vegyes fotók 26.

Vegyes fotók 25.

Vegyes fotók 24.

Vegyes fotók 23.

Vegyes fotók 22.

Vegyes fotók 21.

Vegyes fotók 20.

Vegyes fotók 19.

Vegyes fotók 18.

Vegyes fotók 17.

Vegyes fotók 16.

Vegyes fotók 15.

Vegyes fotók 14.

Vegyes fotók 13.

Vegyes fotók 12.

Vegyes fotók 11.

Vegyes fotók 10. 

Vegyes fotók 9.

Vegyes fotók 8. 

Vegyes fotók 7.

Vegyes fotók 6.

Vegyes fotók 5.

Vegyes fotók 4.

Vegyes fotók 3.

Vegyes fotók 2.

Vegyes fotók 1.

+1: Két kép Molnáriból

Ha Ön is szívesen megmutatná a nyilvánosságnak a (Püspökmolnáriban készült vagy a faluhoz egyéb módon kapcsolódó) régi családi fotóit, kérem, küldje el őket e-mailben (címem: kugiblogja@gmail.com), vagy írjon/hívjon/keressen, és elmegyek értük! (A képeket szkennelés után sértetlenül visszaadom!)

 

 >>> Az előző poszt: A táj szépségének megóvásáért <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2020.01.31. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: kép iskola püspökmolnári püspöktamási rábapüspöki

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr5515439226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása