Figyelem! A Püspökmolnári Helytörténeti Klub következő összejövetelére január 5-én (szombaton) 16.00 kezdettel kerül sor a Faluházban. Kérem, mindenki hozzon magával 3-4 régebbi családi fényképet (esetleg más dokumentumot), mert azokat fogjuk nézegetni! Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

Az 1927-ben lebontott molnári kastély utolsó ura, gróf Kinsky Zdenkó (Festetics György veje) 1932 januárjában elhunyt. A halálhírt a Budapesti Hírlap közölte (1932. január 9. 5. oldal), az alábbiak szerint:

budapestihirlap_1932_01_pages84-84_kinskyzdenko.jpg

kinskyzdenko_adolfzellerkepe_1863-65k.jpgKinsky Zdenó 1844-ben született. Családja régi cseh arisztokrata család volt, ők viselték a Cseh Királyság örökös főudvarmestere címet. Nem magyar, hanem birodalmi  grófi címmel rendelkeztek.

Kinsky Zdenkó 1877-ben vette feleségül az akkor 21 éves Festetics Georginát, gróf Festetics György miniszter és gróf Erdődy Eugénia egyetlen lányát. Az esküvőről ebben a bejegyzésben írtam.

Úgy tudom, 9 gyerekük született: 3 fiú és 6 lány. Nyolcadik gyermekük (egyben középső fiúk), Norbert 1914-ben, 21 évesen hősi halált halt az I. világháborúban. Erről itt írtam.

Kinsky Zdenkóról régóta keresek képet. Most végre találtam (lásd balra), igaz, ezen kb. 20 éves lehet. (Adolf Zeller fényképe Temesváron készült 1863-65 között, a kép forrása itt.)

 

Egy Peruból érkezett magyar nyelvű hozzászólás alapján frissült ez a bejegyzés: Püspöktamásitól Peruig: Zelkó Zoltán

 

>>> Az előző poszt: Év végi összegzés (2018.) <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2019.01.04. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: gyász kastély molnári rábamolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr5114522138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása