kinsky_norbert.jpgKedves Olvasók! A mai bejegyzés témája községünk történetéhez csak lazán kapcsolódik, de mégis van összefüggés.

Az 1914-ben kitört világháború küzdelmeiből ugyanis nem csak a parasztság, de a nemesség és az arisztokrácia is kivette a részét. A molnári kastély és uradalom birtokosa, gróf Kinsky Zdenkó és felesége, Festetics Georgina (a molnári temetőben nyugvó Festetics György lánya) egyik gyermeke, Kinsky Norbert (1893-1914) is a fronton harcolt.

Egyelőre nem tudom, hol született, de ha nem is Molnáriban, akkor is biztosan többször megfordult itt. Arcképét lásd balra. (A kép forrása itt.)

Kinsky Norbert 1914 őszén hősi halált halt a világháborúban. A Köztelek című köz- és mezőgazdasági lap (az Országos Magyar Gazdasági Egyesület hivatalos közlönye) 1914. november 7-i számában tudósított a halálesetről (2555. oldal):

koztelek_koz-_es_mg_lap_omgehivatalos_kozlonye_19141107_2555o.jpg

A Pesti Napló így mesélte el a haláleset körülményeit (1914.11.02. 7. oldal):

pesti_naplo_19141102_7o.jpg

A Pesti Hírlap c. újság 1914. dec. 18-i száma a 8. oldalon az elhunyt hadnagy posztumusz kitüntetéséről ír a Hősök jutalma c. cikkben: "A király a katonai érdemkereszt 3. osztályát a hadiékítménnyel az ellenséggel szemben kiváló szolgálatuk elismeréséül adományozta: (...) az ellenség előtt elesett gróf Kinsky Norbert 11. dzsidás ezredbeli hadnagynak. ..."

Kinsky Norbert gyászjelentését évekkel ezelőtt még láttam a szenttamási plébánia iratai között.

Frissítés - 2015. jan. 15.:

Olvasónk, Vértesi Tamás hívta fel a figyelmemet, hogy az Országos Széchényi Könyvtár online is kereshető gyászjelentés-gyűjteményében megtalálható Kinsky Norbert gyászjelentése! Ezzel bővítem a posztot, Tamásnak pedig köszönöm az információt!

kinsky_norbert_1.jpg

Frissítés - 2024.01.05.:

A fentieknél még részletesebben ismerteti az ifjú gróf halálát a Délmagyarország című lap (1914.11.03. 4. oldal):

delmagyarorszag_19141103_4o.jpg

patrouill: őrjárat, járőrözés, járőr-szolgálat

Továbbra is szívesen fogadom az I. világháborút megjárt püspökmolnári kötődésű katonák portréit (akár túlélőkét, akár hősi halottakét), ill. kapcsolódó történeteket és dokumentumokat (katonakönyv, levél a frontról, stb.).

Kapcsolódó bejegyzések:

Az I. világháború hősi halottjai

Marton János és Dávid Imre

Schaden Imre és vitéz Szalay György

Poór Vince és Orbán István

Kovács István és Molnár György

Bencsik János és Józsa Kálmán portréja

Az Ormosi-testvérek

Treplán János és Varga István

Kovács János és Szijj József

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2015.01.14. 08:36 Szólj hozzá!

Címkék: kép gyász rábamolnári I. világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr357052959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása