2022. november 4-én 15.00 kezdettel került sor tolnai gróf Festetics (II.) György egykori miniszter és felesége, monyorókeréki gróf Erdődy Eugénia felújított sírjának újraszentelésére, felavatására Püspökmolnáriban, a régi molnári temetőben. A jelen bejegyzésben ezt az ünnepséget mutatom be fotók segítségével. (A sír korábbi állapota itt látható.)

Elsőként a résztvevők elénekelték a Himnuszt, majd Palkó Zsolt önkormányzati képviselő, a Települési Értéktár Bizottság elnöke konferálását követően Burján Tamara helybeli diák szavalata következett.

20221009_144455.jpg

A felújított síremlék

Ezután Rodler Csaba, Püspökmolnári polgármestere osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. Elmondta, hogy 2015-ben a sír bekerült Püspökmolnári helyi értéktárába, a község önkormányzata pedig az utcát, amelyben ez a temető is áll, Festetics György utcának nevezte el. Vas Megye Értéktárába 2016-ban bekerült „A Festetics-család szellemi öröksége”, melynek része Festetics György tevékenysége és sírja is. A síremléket a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság védetté nyilvánította, így az a Nemzeti Sírkert része. A sír állaga azonban az elmúlt évtizedekben nagyon leromlott, csak a rajta lévő növényzet kisebb gondozására került sor. A jelenlegi felújításra két magánszemély, a Budapesten élő Joó Alfréd, és Kuglics Gábor helybeli történész kezdeményezésére került sor. A felújítás költségeihez Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábbi vezetője miniszteri keretéből 5 millió Ft-tal járult hozzá, a többit a Községi Önkormányzat pótolta ki. A munkálatokat az Inda Nyugat Kft. végezte, akik a sír mellett álló vezérkeresztet is megtisztították, lefestették.

p1060037.JPG

Rodler Csaba polgármester beszél a síremlék lépcsőjén

p1060044_1.JPG

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos beszéde közben 

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki biztos egy Széchenyi-idézettel kezdte beszédét, majd így folytatta: "Ahhoz, hogy egy ilyen személyiség emlékét megfelelően tudjuk ápolni, fontos az, hogy megfogalmazzuk, milyen közünk van hozzá. Amikor ilyen nagyszerű elődök sírjánál állunk, eszünkbe jut a folyamatosság és a világban betöltött szerepünk. Amennyiben nem lenne minden nemzedék minden egyes emberének dolga, akkor nem lenne történelem, haza, család" - mondta el V. Németh Zsolt. Méltatta a sírfelújítást kezdeményező helyi történész, Kuglics Gábor szerepét, és azt, hogy az önkormányzat beállt a kezdeményezés mögé. Beszéde végén gratulált a nagyszerűen sikerült felújítási munkálatokhoz.

Ezt követően Kuglics Gábor történész - e sorok írója - ismertette a megjelentekkel tolnai gróf Festetics (II.) György, a király személye körüli miniszter és koronaőr életrajzát. Ennek rövid változata itt olvasható.

p1060054.JPG

Kuglics Gábor olvassa fel a gróf életútját

Az életrajzot követően Magung Fransis SVD, a püspökmolnári Szent Tamás plébániát is ellátó vasvári plébános áldotta meg és szentelte fel a felújított síremléket.

fransisatya.JPG

Fransis atya megszenteli a síremléket

A program végén egy helybeli diák, Piri Vivien énekelt, majd a Szózat közös eléneklésével ért véget a temetői ünnepség. (Ezt követően az ugyancsak felújított községi szolgálati lakás és a Kossuth utcai járdaszakasz átadása zajlott le, majd a Faluházban állófogadásra került sor.)

p1060032.JPG

Balra hátul Borsföldi Bence mérnök és (félig takarva) Kiss Róbert Tamás igazgató, az Inda Nyugat Kft. vezetői

11.JPG

Az ünnepség közreműködői: Burján Tamara, Piri Vivien és Palkó Zsolt

13.JPG

Az ünnepségen résztvevő helybeliek, meghívottak és a sajtó munkatársai

Fotók: Palkó Zsolt, Horváth Tamás

 

Kapcsolódó webhelyek:

A Festetics-család szellemi öröksége a Vas Megyei Értéktárban (előterjesztés pdf.)

A Püspökmolnári Települési Értéktár weboldala

A vaol.hu tudósítása

 

>>> Az előző poszt: József nádor Molnáriban (1797.) <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2022.11.07. 07:00 Szólj hozzá!

Címkék: közélet temető festetics györgy molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr9617971934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása