Kedves Olvasók! Nagyszerű hírt tudok bejelenteni! 2022 folyamán teljes körűen megújul Festetics (II.) György síremléke a régi molnári temetőben!

s7303214sir.JPG

A több éves előkészítő munka, a lefolytatott egyeztetések sikerre vezettek: az idei év folyamán teljes körű felújításon esik át Festetics (II.) György síremléke a régi molnári temetőben. Ezzel a mára erőteljesen leromlott állapotú síremlék méltó nyughelye lesz gróf Festetics György volt miniszternek és feleségének, gróf Erdődy Eugéniának.

Eredetileg 2020-ra, a gróf születésének 205. évfordulójára szerettük volna felújítani a síremléket, de a koronavíru-járvány kapcsán bevezetett veszélyhelyzet ezt a tervet keresztülhúzta. A tervről azonban nem tettünk le.

A síremlék teljes felújításának kalkulált költsége bruttó 8,5 M Ft.

A felújítást - ami hamarosan elkezdődik és az év végére befejeződik - az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Örökség Intézete finanszírozza.

A síremlék lépcsője és falazata az elmúlt 140 évben megrongálódott, a téglafal hátsó (keleti) oldala részben ledőlt, emiatt azt újra kell építeni, a vaskerítést is eredeti formában kell helyreállítani (egyes kerítéselemek pótlása, korrózióvédelem, festés), továbbá kertészeti munkákra, a környezet rendezésére is sort kell keríteni.

A sírt a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság HÉ 2011/59 szám alatt védetté nyilvánította, így az a Nemzeti Sírkert része. Emiatt a felújításról a Nemzeti Örökség Intézetével egyeztetni kell, de természetesen a műemlékvédelmi hatóság szakmai véleményére is figyelemmel kell lenni.

A síremlék 2015-ben bekerült Püspökmolnári község helyi értéktárába, a községi önkormányzat pedig az utcát, amelyben a sírt is tartalmazó temető áll, Festetics György utcának nevezte el. Vas Megye Értéktárába 2016-ban - e sorok írójának előterjesztésére - bekerült „A Festetics-család szellemi öröksége”, melynek része Festetics György tevékenysége és a püspökmolnári síremlék is.

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Gróf Festetics György élete

Festetics György, a miniszter

A haldokló Festetics György

Adalékok gróf Festetics György halálához

Festetics György gyászjelentése (aprónyomtatvány)

A gróf gyászhíre a Vasmegyei Lapokból

Festetics György gyászjelentése a Vasmegyei Közlönyből

Nekrológ a Vadász- és Versenylapból

Festetics György kettős temetése

Erdődy Eugénia temetése

 

>>> Az előző poszt: Hetvenöt éve történt 80. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2022.04.29. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: püspökmolnári festetics györgy

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr3817818907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása