fgy_szinezett_albuminpapir.jpgAhogy a községi újság legutóbbi számában olvashattuk, az Országgyűlés által elfogadott törvény alapján községünket is érinti egy utcanév kötelező átnevezése. Az Akadémia illetékes bizottsága szerint az Úttörő utcát kell átnevezni. Ahogy hallottam, sok érdekes javaslat érkezett az utcában lakóktól. Helytörténészként és lokálpatriótaként egy olyan személyt javaslok névadónak, aki községünkhöz életében is ezer szállal kötődött, és aki itt nyugszik.

A javaslatom: Festetics György utca.

A pontosság kedvéért: nem Sallér Judit férjét, a keszthelyi Georgicont alapító Festetics (I.) Györgyöt javaslom névadónak, hanem az ő unokájukat, az 1815-1883 között élt Festetics (II.) Györgyöt.

Hogy miért éppen őt? Íme az indokaim:

- Nemcsak Molnári akkori legnagyobb birtokosa volt, hanem a kiegyezés utáni első kormány, az Andrássy-kormány tagja, korábban Vas vármegye főispáni helytartója és Zala vármegye főispánja, ill. a földbirtokosokat tömörítő szervezet, az Országos Magyar Gazdasági Egyesület (OMGE) elnöke is. Jóllehet Pesten és Bécsben is volt palotája, és számos helyen birtoka, de a miniszterségről lemondva Molnáriban sokat tartózkodott. Bécsben halt meg, de községünkben kívánt nyugodni. Kevés ilyen nagy ember nyugszik kis falusi temetőkben...

- Még az OMGE elnökeként lobbizott a Sopron-Nagykanizsa közti vasút megépítéséért, mely községünket is érinti. Már a vonal megnyitásakor, 1865-ben Molnáriban állomás létesült. Az eltelt másfél évszázadban sok helybelinek adott munkát az állomás (vasúti személyzet és vagonrakók egyaránt). A Festetics György közreműködésével megnyílt vasútvonal jelenleg is nélkülözhetetlen szerepet tölt be községünk lakossága számára.

- A kastélyban és az uradalomban számos helybelinek adott munkát. Az általa kibővített kastély községünk legnagyobb épülete volt.

- Mint a katolikus templom kegyura folyamatosan segítette a templom fenntartását, karbantartását. Kápolnáját és a (nagyanyja kezdeményezésére felállított) szenttamási plébániát összevonva megalapította a molnári apátságot, melynek apátjává a mindenkori szenttamási plébánost nevezte ki. Az apátság fenntartására nagymákfai birtokaiból az apátnak 172 hold földet ingyen átadott.

- Mint a község legtehetősebb lakója, folyamatosan segítette a szenttamási katolikus elemi iskolát: telket, készpénzt, építőanyagot adott az új iskola felépítéséhez, felesége kötő- és varróiskolát hozott létre, egyik fiúk pedig szemléltetőeszközök adományozásával segítette az iskola oktató-nevelő munkáját.

- Festetics György emberi nagyságát és politikusi tisztességét mutatja, hogy kezdeményezte: miniszteri fizetése a felére csökkenjen. Példa lehet napjaink politikusai számára...

- És végül: sírja a régi molnári temetőben áll. Abban az utcában, amit ma az átnevezés érint.

A Festetics Györgyről elnevezett utca méltó emléket állíthat községünk egyik híres lakójának, aki sokat tett a faluért.

Kép: gróf Festetics György, mint a király személye körüli miniszter (1867-71) díszmagyarban. A képen a kor divatja szerint -ts-sel  szerepel a neve, de ő -cs-vel írta. (Színezett albumrajz)

Kapcsolódó bejegyzések:

Festetics György életrajza

Festeics György miniszteri tevékenysége

Az iskolát támogató Festetics-család

A molnári apátság megalapítása

Festetics György temetése

A Sopron-Nagykanizsa közti vasútvonal megnyitása

A Szent István Rend kitüntetettje: Festetics György

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!  

Szerző: kugi  2015.06.01. 08:35 Szólj hozzá!

Címkék: közélet püspökmolnári festetics györgy

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr757504170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása