A közelmúltban az egyik miniszterelnök-helyettes és a kisebbik kormánypárt néhány képviselője törvényjavaslatot nyújtott be az országgyűléshez az állami jelképekről és a kitüntetésekről. Ebben több korábbi - a királysághoz kötődő - kitüntetés újraalapítását javasolják. Ezek között szerepel a 18-19. század egyik legnagyobb kitüntetése, a Szent István Rend újraalapítása is.A 19. században ezt a magas kitüntetést községünkből is megkapta valaki: gróf Festetics György. 

FesteticsGyörgy.jpgA rendnek 3 fokozata, nagykeresztje, középkeresztje és lovagkeresztje volt. Festetics György 1857-ben kapta meg a lovagkeresztet a rend nagymesteri címét betöltő Ferenc József császártól, 920. kitüntetettként (a kitüntetés 1764-es megalapítása óta).

1869-ben - immár az Andrássy-kormány minisztereként - Festetics György megkapta a korban legnagyobbnak számító kitüntetést, a Szent István Rend nagykeresztjét, 1048. kitüntetettként. (Abban az évben II. Viktor Emmánuel olasz király, vagy Ismail pasa, egyiptomi alkirály is megkapta ezt.) Azt sajnos nem tudjuk, hogy községünk birtokosa mivel érdemelte ki a kitüntetéseket, de az biztos, hogy viselte a nagykeresztet, hisz ez a gróf fennmaradt fotóján is látható.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2011.11.26. 17:03 Szólj hozzá!

Címkék: közélet festetics györgy

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr933413347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása