1904-ben egy új szervezettel gyarapodott községünk. Ez év január 5-én ugyanis Molnári község állattenyésztő gazdái megalapították a molnári tejszövetkezetet, amely a tevékenységét május 1-én kezdte meg. Az egylet célja: „a tagjainak istállóiban termelt tejnek közösen való legelőnyösebb értékesítése”. Az alapszabály szerint a szövetkezetnek tagja lehetett „Molnári községben és környékén tehenészettel foglalkozó minden önálló feddhetetlen egyén (férfi és nő) vagy testület”. Az egylet 29 taggal alakult, az üzletrészek száma ekkor 53 volt (a szavazati arány is ennek megfelelően alakult). A legtehetősebb, és így legnagyobb szavazati hányaddal rendelkező alapító tag Sely Sámuel volt 4 üzletrésszel.

2014-02-13 14.41.17.jpg

A molnári tejszövetkezet érdekesen díszített pecsétje

Az alakuló ülésen elnökké választották Hegedüs Istvánt, igazgatósági tag lett Csejtey Viktor és Sely Sámuel. Felügyelőbizottsági tag lett Drágovics (!) Lajos, id. Varga József és Horváth György, póttag Kiss József és Kovács István. Pénztárnokká választották Antal Józsefet, jegyzővé Szalay Istvánt, tejfelügyelőkké Bencsik Ferencet, ifj. Varga Józsefet és Kiss Jánost.

Az alakuló ülés utáni belépők felvételéről az igazgatóság dönthetett. Elutasító döntésük ellen a közgyűléshez lehetett fellebbezni.

1907 októberében 38 volt a tagok száma, az üzletrészeké 59. (Ez évtől a község neve Rábamolnárira változott, ami a szövetkezet nevében is megjelent.) 1909 első negyedévében 40 tag 61 üzletrésszel alkotta a szövetkezetet. 1911 decemberében 37-en voltak a tagok 58 üzletrésszel.

2014-02-13 14.40.30.jpg

A tejszövetkezet tagjainak névsora üzletrészekkel 1909 elejéről

Egy 1912. szeptember 8-i rendkívüli közgyűlési jegyzőkönyvből kiderül, hogy a tagság  a február 2-án tartott rendes közgyűlésén elhatározta a tejszövetkezet felszámolását. Ezt a Vasvármegyében is közzétették, amit már itt bemutattam. Felszámolókká Kiss Jánost és Kovács Györgyöt választották meg. Hogy a felszámolásra miért volt szükség, az a hiányos iratanyagból nem derül ki. A szövetkezet gazdálkodása ugyanis nyereséges volt: 1912 őszén 9813 Korona 84 fillér bevétellel szemben 9442 K 63 f kiadás állt, azaz 371 K 21 f volt az egyesület pénztárában. Ezt a közgyűlés elrendelte szétosztani az üzletrészek arányában. A jegyzőkönyvből az is kiderül, hogy a tejszövetkezet egy „M. Medák” nevű bécsi céggel állt kapcsolatban – bizonyára ők vásárolták fel a szövetkezettől a tejet.

Végül elhatározták azt is, hogy a szövetkezet könyveinek további megőrzésével Dragovics Lajost bízzák meg, akit e célból ún. bizalmi taggá választottak.

Forrás: Vas Megyei Levéltár VII-1/h/149.: Szombathelyi Törvényszék cégbírósági iratok. T 363

Egy másik egyesület a korból: a Rábapüspöki Gazdakör

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.06.16. 08:45 Szólj hozzá!

Címkék: egyesület mezőgazdaság névsor molnári rábamolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr156290249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása