A Vasvármegye c. lap 1912-es évfolyamában akadtam rá a Rábamolnári Tejszövetkezet hirdetésére. Korábban csak azt tudtam, hogy a Horthy-korszakban működött tejszövetkezet a korabeli községekben, de hogy a Monarchiában is volt már ilyen, az újdonság volt számomra. A Vas Megyei Levéltár alapszabály-gyűjteményében ugyanis nincs nyoma. (Folytatás a kép alatt jobbra a "tovább" feliratra kattintva.)

Vasvármegye_1912III13_7o.jpg

A hirdetés egyébként – a korabeli gyakorlatnak megfelelően – 3 egymást követő lapszámban jelent meg: 1912. március 13-án, 14-én és 15-én, mindig a lap 7. oldalán.

Hogy mióta működött ez a tejszövetkezet, kikből állt a hirdetésben említett igazgatóság, illetve hogy a felszámolás után létrehoztak-e egy új szervezetet, az további kutatást igényel. Akárcsak az, hogy a szomszédos Rábaszenttamáson és Rábapüspökiben létezett-e ilyen szövetkezeti egyesülés.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.03.12. 14:38 Szólj hozzá!

Címkék: évforduló újságcikk rábamolnári száz éve történt

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr474311983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása