1909-ben új egyesülettel gazdagodott községünk. Ebben az évben alakult meg ugyanis a „Nyugatmagyarországi Földmivelők Rábapüspöki községi gazdaköre” nevű szervezet. Ennek elnöke Marton István, jegyzője pedig Ifjú Ferenc lett, az alakuló ülés jegyzőkönyvét a szervezet 2 tagja, Józsa Gábor és Szalai Sándor hitelesítette. (Ifjú Ferenc a rábaszenttamási katolikus elemi iskola tanítója volt ekkor.)

Tehénszekér.jpg

Tehénszekér fotója Püspökiből a 20. század első feléből

Az anyaszervezet, a "Nyugatmagyarországi Földmivelők Gazdasági Egyesülete" 1906-ban jött létre, Szombathely székhellyel. Célja a kisgazdák érdekeinek védelme, az állattenyésztés fejlesztése és általában a mezőgazdaság színvonalának emelése. A szervezőmunkát az a Laehne Hugó tartotta kézben, aki korábban Arad megyében hozott létre egy kiterjedt gazdaszervezetet, és aki az 1905-ös és az 1906-os választásokon Kőszeg országgyűlési képviselője lett függetlenség párti programmal. A szervezet elnökévé Eszterházy Miklós herceget, alelnökévé pedig a keresztényszocialista Giesswein Sándort választották meg. A szervezet rövid idő alatt - különösen az alsópapság bevonásával - Vas, Sopron, Győr és Moson megyékben számos tagegyesületet hozott létre. (Ebben szerepet játszott az is, hogy az egyesület tisztviselői a belépő tagok után 1 Korona jutalékot kaptak...) A tagsági viszony 6 évre szólt, de a belépők hamar csalódtak, mivel Laehne ígéretei nem teljesültek, és az ellenfelei szerint politikai céljaira használta fel az egyesületet.

Hogy a rábapüspöki tagszervezet hány taggal és meddig működött, illetve milyen érdemi munkát végzett, annak egyelőre nem találtam írásos nyomát. 1911-ben már akut volt a szervezet válsága, a sajtóhírek szerint sok tagegyesület ekkor oszlott fel. Ugyanakkor még 1913-ban is működött az anyaegylet, mely ekkor 3.000 Korona értékű földművelésügyi miniszteri segítséget  kapott, de ez a szervezetnek hitelező Laehne Hugó zsebébe vándorolt.

Akinek van információja az egyesületről, különösen annak rábapüspöki szervezetéről, kérem, jelezze nekem! Továbbra is szívesen fogadok régi képeket helyi mezőgazdasági munkákról (aratás, cséplés, szántás, vetés, kapálás, szénahordás, stb.) és minden más, helyi vonatkozású fotót vagy iratot!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2013.06.26. 07:38 2 komment

Címkék: egyesület mezőgazdaság névsor rábapüspöki

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr725376509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mary1953 2016.07.04. 17:51:07

Úgy tűnik, kényszer nélkül is lehetett szövetkezni, bár ezt is megfúrták, jó magyar szokás szerint.

kugi · http://kugi.blog.hu 2016.07.04. 20:45:53

@Mary1953: Igen, az egyszerű parasztember is látta a szövetkezés előnyeit, csak aztán a politika ebbe is beletenyerelt...
süti beállítások módosítása