A II. világháború során a hatóságok próbáltak gondoskodni a lakosság alapvető élelmiszerekkel, közszükségleti cikkekkel való ellátásáról. E célból az alispán helyi kereskedőket jelölt ki, akiknek kötelezettségévé tették az adott termék árusítását. Ez számukra a biztos megélhetés lehetőségét garantálta, de kötelezettség is volt. A ki nem jelölt kereskedők az adott terméket nem árusíthatták, meglévő készleteiket 30 napon belül értékesíteniük kellett. Egy településen ugyanazon termék forgalmazására több boltost is kijelölhettek, de az is előfordult, hogy egy községben egy bizonyos cikk árusítására nem volt hatóságilag kijelölt kereskedő.

Községünkben is voltak ilyen boltosok, akiket az alábbiakban sorolok fel.

Baromfi árusítására kijelölt kereskedők voltak: 

baromfi1.jpg

baromfi2.jpg

Tojás árusítására kijelölt kereskedők: 

Tojás.jpg

1941-től kijelölt mosószappan kiskereskedők:

mosószappan.jpg

1942-ben kijelölve:

Szemes.jpg

Mosószappan árusítására nem jelölt kereskedő:

Nyilvántartási szám

Ügyirat száma

Kereskedő neve

Kereskedő lakhelye

   9.

1055/1-941

Steiner Sándor

Püspöktamási

Azt nem tudni, hogy az elutasításban mennyire játszott szerepet a kereskedő zsidó származása, ugyanis a fennmaradt határozat indoklást nem tartalmaz.

Kijelölt szén kiskereskedő:

Nyilvántartási szám

Ügyirat száma

Kereskedő neve

Kereskedő lakhelye

     1.

1213/1

Szabó István

Püspöktamási

„Mezőgazdasági munkásruházati akció” keretében kijelölt kereskedő (1942):

Nyilvántartási szám

Ügyirat száma

Kereskedő neve

Kereskedő lakhelye

   1.

2515/1

Szabó István

Püspöktamási

Lábbeli és talpbőr, tűzifa, hús árusítására kijelölt kereskedő Püspöktamásiban és Rábamolnáriban nem volt, továbbá kukorica felvásárló és „elosztó” baromfi és tojáskereskedő sem volt itt.

A mosószappan árusítására kijelölt Rodler István üzletéről itt közöltem képet, Behm Gáborné üzletéről pedig ebben a bejegyzésben.

Frissítés - 2019.03.17.: Szabó István üzletének fotója ebben a posztban, Kovács Miklósé ebben a bejegyzésben, Bencsik Jánosé (félig) pedig ide kattintva látható.

Akinek van fotója a többi kereskedő üzletéről, vagy a kereskedők családjáról, kérem, értesítsen! E-mail: kugiblogja@gmail.com 

Forrás: VaML IV.405.e. Alispáni közélelmezési iratok 1940-44. 88-89. és 91. doboz

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.03.19. 07:41 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság névsor püspöktamási rábamolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr965842232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása