Miként napjainkban, úgy régebben is az 1881-ben megalakult MTI feladata volt a hírek összegyűjtése, kiadása, az előfizetőkhöz (a kereskedelmi és a közmédiához) történő eljuttatása. Ez a kiadás 1987-ig "stencilgépek" segítségével történt.

2009-ben a Távirati Iroda archív hírei, fotói az 1887-2005 közötti időkből kereshetővé váltak, és ebben néha érdekes helyi vonatkozású hírekre lehet bukkanni. Ilyen például a mai bejegyzés - szomorú - témája is 1928-ból. Csak erős idegzetűek olvassanak tovább!

Bauer Lina.JPG

Szerző: kugi  2013.04.12. 08:06 Szólj hozzá!

Címkék: újságcikk rábapüspöki

A minap került a kezembe egy régi könyv: a Jékelfalussy Zoltán által szerkesztett Magyarország iparosainak és kereskedőinek czím- és lakjegyzéke című, 1885-ben kiadott munka. Ez a vaskos kötet foglalkozások szerint tartalmazza az ország összes iparosát és kereskedőjét, beleértve a szolgáltató szektort is. A városokban működő mesteremberek, gyárak esetében az utcát és a házszámot is megadja. Ebből gyűjtöttem ki Molnári, Püspöki és Szenttamás mesterembereinek nevét, korabeli helyesírással.

Ácsmesterek

Molnári: Babós Imre, Polgár Mihály, Püspöki: Kustor István

Asztalosok

Molnári: Jánosy Antal, Szent-Tamás: Ujváry Ferencz

Czipészek

Molnári: Antal Vincze, Véber György, Püspöki: Károly József, Károly Ferencz, Szent-Tamás: Kuhmann Antal

Szerző: kugi  2013.04.10. 08:02 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság kocsma névsor püspöki szenttamás molnári

A mai bejegyzésben egy Püspökmolnáriról készült légifotót mutatok be, mely nem sokkal a községegyesítés után, 1951-ben készült. Ez a műholdképek előtt a valóságot a leghitelesebben bemutató képtípus.

1951_légifotó.jpg

Légifotók hazánkban elsődlegesen katonai célból készültek, gazdaságossági okok és a jobb térképészeti felhasználhatóság miatt fekete-fehér kivitelben (csak néhány éve terjedt el a színes légifényképezés). Ezek eredetije a HM Térképészeti és Kommunikációs Nonprofit Kft. tulajdonában van (de másolat vásárolható róluk).

Szerző: kugi  2013.04.08. 08:34 Szólj hozzá!

Címkék: kép térkép püspökmolnári

süti beállítások módosítása