A minap került a kezembe egy régi könyv: a Jékelfalussy Zoltán által szerkesztett Magyarország iparosainak és kereskedőinek czím- és lakjegyzéke című, 1885-ben kiadott munka. Ez a vaskos kötet foglalkozások szerint tartalmazza az ország összes iparosát és kereskedőjét, beleértve a szolgáltató szektort is. A városokban működő mesteremberek, gyárak esetében az utcát és a házszámot is megadja. Ebből gyűjtöttem ki Molnári, Püspöki és Szenttamás mesterembereinek nevét, korabeli helyesírással.

Ácsmesterek

Molnári: Babós Imre, Polgár Mihály, Püspöki: Kustor István

Asztalosok

Molnári: Jánosy Antal, Szent-Tamás: Ujváry Ferencz

Czipészek

Molnári: Antal Vincze, Véber György, Püspöki: Károly József, Károly Ferencz, Szent-Tamás: Kuhmann Antal

Kertészek

Molnári: Payer Károly

Korcsmárosok

Püspöki: Gállos László, Szent-Tamás: Krausz Sándor

Kovácsok

Molnári: Tuczai Ferencz, Benkő János, Püspöki: Horváth László

Mészárosok

Molnári: Bőhm Ferencz

Szabók

Molnári: Hofwimmer Antal, Szent-Tamás: Eberhardt Lajos, Hercsics János

Szatócsok

Molnári: Bandy Ignácz, Püspöki: Schwarcz Salamon, Szent-Tamás: Deutsch Sándor

Takácsok

Püspöki: Koltay Sándor, Szent-Tamás: Rodler József, Babos Károly, Bernáth István, Rodler Zsigmond, Polgár József

Vendéglősök

Molnári: Böhm Ferencz

A molnári mészáros és vendéglős nyilvánvalóan egyazon személy, dacára annak, hogy a nevét eltérően írták le, ugyanis Molnáriban a kocsmával együtt mészárszék is volt. (Esetleg apa-fiú viszony lehet köztük, de az a név kétféle írásmódját nem magyarázza.)

Jól látszik, hogy mindhárom faluban volt kocsma (vagy vendéglő), ill. szatócsbolt. Ezek zömét a korszakban - ahogy másutt is - zsidó családok működtették: Schwarcz, Deutsch, Krausz, Bőhm, Bandy. Feltűnő még, hogy a legkisebb községben, az 1880-ban 200 fős Szenttamáson - a szatóccsal és a kocsmárossal együtt - 11 mesterember dolgozott, közülük is legnagyobb számban takácsokat találunk (szám szerint ötöt).

Ha valaki a felsorolt mesteremberekről vagy családjukról bármilyen információval tud szolgálni (esetleg képpel vagy dokumentummal), kérem, tudassa velem!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2013.04.10. 08:02 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság kocsma névsor püspöki szenttamás molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr445205183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása