A mai bejegyzésben egy Püspökmolnáriról készült légifotót mutatok be, mely nem sokkal a községegyesítés után, 1951-ben készült. Ez a műholdképek előtt a valóságot a leghitelesebben bemutató képtípus.

1951_légifotó.jpg

Légifotók hazánkban elsődlegesen katonai célból készültek, gazdaságossági okok és a jobb térképészeti felhasználhatóság miatt fekete-fehér kivitelben (csak néhány éve terjedt el a színes légifényképezés). Ezek eredetije a HM Térképészeti és Kommunikációs Nonprofit Kft. tulajdonában van (de másolat vásárolható róluk).

Községünkről 1951 és 1998 között mintegy 12 légifotóról van tudomásom. Az itt bemutatott légifénykép alacsony repülés során készült 1951-ben, az eredeti méretaránya kb. 1:20.000. Az eredeti kép mérete 30*30 cm, az itt bemutatott terület ennek kb. a hatoda.

A fotón jól látszik, hogy a falu még nem épült teljesen egybe: a Béke és az Úttörő utcák között sok az üres telek, a Kossuth utca molnári részének északi oldalán is alig találunk házat. Nagy-tó még nincs (nem beszélve a Horgász utcáról), de az jól látszik, hogy Püspökit mennyire megközelítette a Rába nagy kanyarulata (ezt később vágták át). A folyó menti holtágak is szépen kirajzolódnak.

A külterületre pillantva azt láthatjuk, hogy ezernyi nadrágszíj-parcella vette körül a falut, hiszen a gazdálkodás egyénileg folyt (néhány mintagazdát állítva példaképül a parasztok elé). A téesz-szervezés ugyanis csak 1956-ban járt eredménnyel.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2013.04.08. 08:34 Szólj hozzá!

Címkék: kép térkép püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr765176772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása