szilyjanos.jpgA nyári szünet utáni első bejegyzésben egy meghívót ismertetek, amelyet Szombathely első püspöke, felsőszopori Szily János küldött Molnáriba, jakabházi Sallér (II.) István szolgabírónak. (Balra a püspök portréja látható. Forrás: wikipedia)

A levél - korabeli helyesírással - így szól:

"Kiváltképpen Bizodalmas Nagy Jó Assessor Uram! (Assessor: ülnök, táblabíró - KG)

E folyó holnapnak huszon ötödikén Méltósághos Groff Feő Ispányság Administrator Urnak neve napját Uj Residentiámban tartani, és egyszersmind az Uj házamnak ebédjét, avagy, a mint mondják, Haus nudlt (?) adni szándékozom. Melyreis valamint Assessor Uramat Tekéntetes Aszszonyal (Motesiczky Judittal - KG) edgyűt, Kit addigis Kűlőnőssen

tisztelek, nagy szivességgel invitálom, ugy őrvendeni fogok, hogy ha Assessor Uram, és Tekéntetes Asszony jelenlétekkel engem meg betsűlni fognak, nékem pedig szerentsém lészen ezen alkalmatossággal Uri személlyeket tisztelnem. Mlsághos Groff Festetitsné ő Excellentiája (azaz: Sallér István lánya, Judit - KG) már méltóztatott magát hozzám e- (*) napra ajánlani, a mint hogy bizonyosis vagyok igéretének tellyesétése felűl. Tőbbirűl tapasztalt Uri favoriban (?) ajánlott Kűlőnős tisztelettelmaradok

     Assessor Uramnak                                           Köteles Szolgája Szily János

Szombathely 20dik Augus 784                              Szombathelyi püspök mp."

 

*: a levélben az "e" betű fölött található a vízstíntes vonal, de ezt itt nem tudtam megjeleníteni

Az említett napon Lajos névnap van, de hogy ki volt akkor a vármegye adminisztrátora (a főispán helyett a vezetője), annak egyelőre nem jártam utána.

Viszont Szily Püspök a frissiben elkészült szombathelyi palotájában ad ebédet, és erre hívja meg a Molnáriban lakó jakabházi Sallérokat is! Meglehet, hogy ez nemcsak protokolláris meghívó, hanem régi ismerősök is voltak, hiszen Szily János a Sopron megyei Felsőszoporon született (ez ma Újkér része), a Salléroknak pedig volt birtokuk Sopron vármegyében is.

Forrás: Magyar Országos Levéltár Sallér-család iratai P 286. 1. cs. 7. Levelezés 18.o.

 

Kapcsolódó bejegyzések:

A jakabházi Sallér-család

Sallér (II.) István gyászbeszéde

 

>>> Az előző poszt: A molnári malomgát felrobbantása <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2021.08.23. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr7016667424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása