Ma egy olyan birtokvitát ismertetek 1453-ból, amely Molnárival kapcsolatos, és amely az akkor uralkodó V. László királyhoz is eljutott.

mol_dldf14761.jpg

A vasvári káptalan 1453. december 21-én kelt oklevele

Az 1453. december 11-én Budán kelt oklevelet V. László király küldte a vasvári káptalanhoz. Jelentette előtte Egerwari Balázsnak a fia, Mihály, hogy az elmúlt időkben Molnári Éliás fia, Tamás, továbbá Molnári Mihály fiai: Balázs és Miklós elfoglalták tőle a nála zálogban lévő, Molnáriban lévő birtokrészt és malomrészt, azonkívül a Zalak nevű prédiumot (Sorkifalud területén - KG), de a zálogösszeget nem fizették meg neki és használják most is. Azért a király meghagyja a káptalannak, küldje ki a tanúját, hogy annak a jelenlétében a királyi ember előbb megtudakolván a valót, idézze meg a nevezett Molnári Tamást és Mihály fiait: Miklóst és Balázst Egerwari Mihállyal szemben Vízkereszt nyolcadára a királyi személyes jelenlét bírósága elé, ahol az új decretum generale alapján fognak az ügyben dönteni. Kijelölt királyi emberek: Gregorius vel Michael aut Johannes de Kozmaflwa, sew Nicolaus Poka de Pokafalwa.

Ez az oklevél nem eredetiben, hanem a vasvári káptalan válaszában, átiratként maradt fenn.

A vasvári káptalan az 1453. december 21-én kelt oklevelében jelenti László királynak, hogy megkapta a december 11-én kelt, teljes egészében közölt, vizsgálatot és idézést előíró oklevelét, melynek értelmében Kozmafalwai Mihály királyi emberrel Tamás őrkanonokot küldte ki, akik dec. 18-án Vasvármegyében vizsgálatot tartottak és mindent a jelentésnek megfelelően találtak, azért ugyanazon a napon Molnári Tamást, továbbá Molnári Mihály fiait: Miklóst és Balázst a Molnári nevű birtokukon Egerwari Mihállyal szemben vízkereszt nyolcadára (jan. 13. - KG) a királyi személyes jelenlét elé idézték.

A latin nyelvű oklevélen záró pecsét töredékei maradtak fenn.

Nemcsak a hatalmaskodás tényét, de azt is megtudjuk az iratból, hogy Molnáriban ekkor, vagyis a 15. század közepén malom működött, illetve megismerjük belőle a Molnár-nemzetség néhány tagját is.

Az oklevél megtalálható a Magyar Országos Levéltár Diplomatikai gyűjteményében DL 14761 szám alatt; online böngészhető itt és itt.

Kapcsolódó bejegyzések:

Molnáriak egy 1454-es oklevélben

Egy Szenttamáson kelt oklevél 1450-ből

 

>>> Az előző poszt: Személyi változások az egyházmegyében (1941.) <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2021.02.22. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: oklevél molnári molnár-nemzetség

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr3116433240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása