A mai bejegyzésben a középkorba megyünk vissza. 1446-53 között Hunyadi János volt Magyarország kormányzója, a Bécsben tartózkodó megkoronázott király, az ifjú V. László távollétében. Ebben az időben, 1450. február 8-án, a Vas megyei Szenttamáson (azaz községünkben) kelt az az oklevél, amelyet most bemutatok.

1450paloci.jpg

Részlet az oklevélből 

Az oklevél - amelyet a Szenttamáson tartózkodó Pálóci László országbíró adott ki - egy vizsgálatról szól, és latinul íródott.

Előzménye, hogy Nadasd-i Tamás fia Osvát panaszt tett, mivel Ded-i Farkas László, Gotthon-i Orbán, Iwancz-i Boldizsár egy éve Máté apostol ünnepe körül a panaszos egy földjét Holopy nevű birtoka határai között bizonyos újonnan kiírtott szántókkal és cserjékkel Hanko György, Zabo Miklós, Saruelgy-i Benedek, Bertalan, Lőrinc fia János, Rayky Ferenc, Miklós fia Márton, Egyed fia János, Kosa fia Illés, Miklós varga, Mihály fia János, Pál fia Péter, Thewlye István Hymfelde-i alio nomine Halughharmada-i (azaz: Hymföldei, másképpen Halogyharmadai - KG) jobbágyaikkal elfoglaltatták és a nevezett Hymfelde alio nomine Halughharmada birtokhoz csatolták.

Az oklevélben az országbíró meghagyta Vas megyének, hogy küldje ki egy vagy két emberét, akiknek jelenlétében tartson igazságot és arról tegyen jelentést.

Nemcsak a helyszín miatt fontos számunkra ez az oklevél, hanem a benne említett Nádasdi-család miatt is. Ahogy ebben a bejegyzésben írtam, valamikor a 15. század 2. felében a Zalába költöző Molnári-családtól közvetve a Nádasdiak kezére került Molnári. Tehát a jelen oklevél keltezését követő években, évtizedekben.

Forrás: MOL Batthyány Levéltár Illésházy család iratai (Q 388) DL-DF 102979. Online olvasható itt.  

Kapcsolódó bejegyzések:

Szenttamás első okleveles említése

600 éves oklevelek községünkről

 

 >>> Az előző poszt: A községi termelőszövetkezet 1978-ban <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2019.02.08. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: bűnügy oklevél szenttamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr1414604418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása