1411-ből két olyan oklevél is fennmaradt, mely községünkkel kapcsolatos. Mindkettő ugyanazon ügyhöz tartozik: a Molnári család és Vasvár királyi város területi vitájához. Tartalmából adódóan ezek jó forrásanyagok községünk középkori névanyagához.

Az 1411. február 21-én Budán kelt (és a vasvári káptalan átiratában fennmaradt) oklevélben Garai Miklós nádor meghagyja a vasvári káptalannak, hogy Gencsi Balázs királyi kiküldöttel jelölje ki Vasvár határait Molnári felől. Az okirat leírja az ügy előzményeit, ami számunkra igazán érdekessé teszi az iratot.

DF279140_Molnári híd.jpgRészlet a Magyar Országos Levéltár Diplomatikai Fényképgyűjteményében 279140 szám alatt megtalálható oklevélből, benne a possessionis Molnár (Molnári birtok), a fluvium Raba (Rába-folyó), "Molnári Híd" és a birtokhatárt jelző "Gyertyánfa" szavakkal.

Eszerint 1407-ben két vasvári polgár pert indított Molnári Domonkos fia Demeter ellen, mert annak molnári intézője, István ellentmondott a város Molnári felől történő elhatárolásának. (Vagyis: a Molnár-nemzetség itteni javainak kezelője – nyilván a Molnáriakkal a háta mögött! – szembe mert helyezkedni a megyeszékhely érdekeivel, embereivel!) A határt Kisoszkói László királyi ember és a vasvári káptalan 1406. dec. 17-én a város bírájának útmutatása szerint állapította meg: Rába folyó, Molnári-híd. (Vagyis 1406-ban már híd volt a Rábán Molnárinál!) Molnári Imre azt állította, hogy a folyó őt illeti!

A határok pontos meghúzására 1409-ben és 1411. január 13-án újból kísérletet tettek a Rába, Csemen (?), Csörnöc folyók medrében, Hidvég, Árpás puszta (Árpásról bővebben itt írtam), Zsidófölde, Molnári és "Püspöky" térségében.

A másik oklevél 1411. március 17-én kelt, és 18. századi másolatban maradt fenn. Ebben a vasvári káptalan jelenti, hogy a nádor ítéletlevele alapján a két kiküldött királyi ember Vasvárhoz csatolta a város és a molnári nemesek Molnári birtoka közti vitatott földeket, mivel az alperesek állításukat nem tudták igazolni, ellentmondásukat pedig figyelmen kívül hagyták.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2011.12.01. 15:30 Szólj hozzá!

Címkék: évforduló oklevél árpás molnári molnár-nemzetség

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr183428160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása