Két adalék a falu 16-17. századi történetéhez

nadasdy-cimer.jpgValószínűleg a 15. század második felében a Molnáriak elköltöztek Vas megyéből, birtokaik egy része - így pl. Molnári község is - a Nádasdi Darabosok, ill. a Nádasdy-család kezére jut, ahol a 18. század közepéig marad.

Ezt az időszakot - birtoktörténeti szempontból - kevésbé kutattam, ám néhány érdekes adatom van. Ezek közül mutatok be kettőt. (Balra a Nádasdy-család címere látható.)

Az egyik adalék egy forrás: olvasható a Kultúrtörténeti szemelvények a Nádasdiak 1540-1550-es számadásaiból I. c. könyvben (Bp. 1959.) Molnári ebben 2 helyen szerepel (korabeli helyesírással olvasható szöveg következik):

89. oldal: "1544. 9 augusti Az nap attam molnariba ket parazt embernek, hog' az raban altal kesert d 8'" Azaz: 1544. aug. 9-én Molnáiban az irat készítője 2 parasztembernek  8 dénárt adott, hogy a Rábán átkísérték.

141. o.: "1545. 15. Ianuary Az nap hoztam püspökiben uaczorara bort d 32,

es attam borra az kocisoknak, az iffyaknak és szakaczoknak huszon neg' penzt d 24,

es attam püspökiben az szenaert ken'erert gert'aert harmincz ket penzt d 32." Vagyis: 1545. január 15-én hozott Püspökibe vacsorára bort 32 dénárért, adott borra a kocsisoknak, ifjaknak és szakácsoknak 24 dénárt, végül Püspökiben adott szénáért, kenyérért és gyertyáért 32 dénárt. Valószínűleg egy hosszabb útra, több főnyi személyzettel utazó Nádasdy-családtagról van szó, aki Püspökiben (a kocsmában?) szállhatott meg.

A másik adalék egy esküvő említése. Ságfai Sándor György 1666. július 4-5-én tartotta mennyegzőjét Nádasdy Boldizsár és Tarródy Orsolya lányával, Nádasdy Erzsébettel. Az ifjúnak a lakodalmára szülei 600 Ft-ot, egy aranyláncot és 3 aranygyűrűt, és jövendőbelijének is ékszereket tettek félre. A Kőszeg város főbírájához, Szvetics Andráshoz intézett meghívó fennmaradt. Eszerint a lakodalomra az örömszülők molnári udvarházában került sor. Azaz: Molnáriban. (Forrás: Eötvös Lajos: Adalék a Ságfai Sándor-család nemzedékrendéhez. In: Századok 1872. 43-144. oldal)

Tehát már ekkor egy nagyobb udvarház állhatott itt. De hogy ez mekkora volt, milyen elrendezésű, azt nem tudom.

Kapcsolódó bejegyzések:

A Rába-part megerősítése a Nádasdyak idején

Mária Terézia királynő adománylevele

Nádasdi Klára gyászbeszéde

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2015.08.10. 08:31 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság püspöki molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr467664494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása