A mai bejegyzésben egy 1454. január 3-án Budán kelt oklevelet mutatok be, amit Pálóczi László országbíró adott ki. Ez a típusát tekintve tulajdonképpen egy elismervény, természetesen - a kor írásbeliségének megfelelően - latin nyelven íródott. Lássuk!

dldf106982.jpg

Pálóczi László országbíró előtt Molnári Tamás nyugtatja Nádasdi Osvátot a Molnári nemesek Vas megyei Molnári, Árpás és Rába-sziget (insula fluvii Raba), a Zala megyei Debréte és Kökényes birtokaira vonatkozó oklevelek átadása felől. (Egy Molnárinál fekvő rábai szigetről már a 13. századból van tudomásunk, erről itt írtam.)

Az említett oklevelek korábban a néhai Haraszti Tapán Kelemen országbírói itélőmester ládjába voltak letéve, majd Polyani Csirke Tamás alispán bízta meg Nádasdi Osvátot, hogy adja át azokat Molnári Tamásnak.

Az oklevél eredetiben maradt fenn, anyaga papír, ami helyenként szennyezett, szakadt és lyukas. A hátoldalon rányomott pecsét nyoma látható.

Forrás: MNL OL Batthyány levéltár Jelzet nélküli oklevelek Q31 DL-DF 106982. Online böngészhető itt.

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Egy Szenttamáson kelt oklevél 1450-ből

600 éves oklevelek községünkről

Molnári első okleveles említése

Községünk első családja, a Molnáriak

Néhány érdekes kérdés Molnári középkori történetéhez

A rejtélyes Árpás község

 

>>> Az előző poszt: A katolikus elemi iskola államosításának jegyzőkönyve (1950.) <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2020.02.24. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: oklevél árpás molnári molnár-nemzetség

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr1115487314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása